Renovering Stötdämpare Snöskoter

Allt började med en stor passion för snöskotrar och optimering. Sedan 1996 hjälper vi skoterägare att få ut den bästa prestandan med rätt produkter efter dina specifika önskemål.

Renovering Stötdämpare Snöskoter – Varför och När?

renovering stötdämpare snöskoter

När ska jag renovera stötdämparna på min skoter?

Om dina stötdämpare inte alls hänger med som tidigare är de garanterat dags för en renovering. Du märker de t.ex genom att boggin bottnar lättare än tidigare och är för snabb i returen (sprätter upp i guppen). Eftersom stötdämparna mattas av successivt med tiden, märker du kanske inte heller hur mycket sämre dom fungerar jämfört med för ett antal säsonger sedan.

Att stötdämparna på skotern försämras med tiden vet dom flesta. Oljan bryts ner och viskositeten blir inte densamma. Fukt och kondens försämrar prestandan och på helt nya stötdämpare påverkar avlagringar från aluminiumet oljan negativt.  Tiden är en minst lika stor anledning till försämring som antal mil du kör.

På Fox Float kan även tätningarna för luftkammaren torka sönder vid bristande underhåll. Resultatet blir att dom börjar läcka kan inte hålla lufttrycket.

Intervaller stötdämparrenovering

När och hur ofta ska du renovera stötdämparna? Vi rekommenderar följande intervaller:

KörstilTidMilantal
SnoXRacervar 3-4 racena
Aggressiv Ledåkarevarje säsongvar 150mil
Moderat Ledåkarevar 2-3 år300-500mil
Söndag Åkarevar tredje år+500mil+


För dom flesta skoteråkare gäller varje eller varannan säsong.

stötdämpare yamaha snöskoter renovering

När vi renoverar dina stötdämpare ingår normalt följande i en standard service;

 • Byte av nitrogen kolvs o-ring
 • En komplett demontering
 • Rengöring och inspektion
 • Ny olja och nitrogen till rätt tryck

Dina dämpare blir som nya. Övrig service och vad vi kan hjälpa dig med är;

 • Byte av krokiga, skadade och rostiga kolvstänger.
 • Helrenovering – byte av samtliga o-ringar/tätningshus för stötdämpare som läker eller har gått långt och är riktigt slut.

Vi har dom nödvändiga specifikationerna för att utföra service och omshimsning på Kayaba, SOQI och Fox. Fokus ligger på Yamaha stötdämpare, men vi renoverar även från andra märken. För dig som vill förbättra prestandan har vi utprovade omshimsnings kitt till många Yamaha modeller.

Läs mer om vår service av stötdämpare.

När renoverade du dina stötdämpare sist?

Kontakta mig så kan vi diskutera igenom vad som passar bäst för dig. Skriv en rad nedan om du har några funderingar!

Foto av författare

Kristofer Nilsson

info@knracing.se

Inbiten Yamahafantast som jobbat med optimering av snöskotrar i över 30år. Gillar att fördjupa sig i variatorer och olika former av optimering.

34 svar på ”Renovering Stötdämpare Snöskoter”

 1. Hejsan skulle vilja ha mina dämpare fixade både fram och bak på skotern har plockat av dom och undrar nu hur det går till? Ska jag skicka dom i en låda eller hur brukar det gå till och vad kostar det mellan tummen och pekfingret. Märket är foxfloat på dom. Tacksam för snabbt svar.

  Svara
  • Hej!

   Du skickar stötdämparna bara i en låda och inkluderar formulär som du kan ladda ner på sidan “stötdämpare” här på vår hemsida. Servicen tar normalt någon dag beroende på när jag får in dom och hur mycket andra jobb jag har då. Saknar jag några reservdelar som krävs kan de ta längre tid. Är de vanliga Fox Float kostar de ungefär 600kr/dämpare. Är dom i väldigt dåligt skick kan de tillkomma pris för renoveringssats.

   Välkommen!

   /Kristofer

   Svara
   • Hej jag har en -16 viper mtx som efter en tur bottnade den högra sidan. Spende upp fjädern på max och då funkar den igen. Tror du att det behövs en genomgång på dämparna? Och hur går jag isåfall tillväga? Tycker det är dålig kvalitet på nyare yamaha dämpare. Kört tidigare modeller i 10 tal år utan problem..

    Svara
    • Hej! Ja, normalt ska stötdämparna renoveras ca varannan säsong om allt ska fungera så bra som möjligt. Beror även så klart på hur man kör. Men 10år är alldeles för länge, du har ingen dämpning kvar då oljan bryts ner med tiden av kondens etc. Jag föreslår renovering och byte av tätningar i dina Viper MTX stötdämpare. Du skruvar loss dom och skickar dom till oss tillsammans med ifyllt formulär som du laddar ner från vår stötdämparsida. Mvh Kristofer

     Svara
  • Hej! Är de en float utan reservoar? Då kostar de 1175kr för renovering inkl dom slitdelar jag normalt byter ut på Fox Float. Hur lång tid de tar beror på hur mycket andra jobb som ligger i kö när du skickar in den. Men normalt 1-2dagar. Ring mig när de blir aktuellt så får du vet mera exakt. /Kristofer

   Svara
   • Tjena.
    Jag har en et 400 t/r från -89.
    Boggiedämparen har nog aldrig varit bortplockad och känns lite matt.
    Vad kostar en renovering av en sådan?
    Kanske dags att byta fjädern också, har ni det med?

    Svara
 2. Hej Yamaha nytro-08
  Sitter Fox utan någon extra behållare på skidorna.
  Dessa skulle behöva lite kärlek.
  Vad skulle det kosta?
  Sen främre i boggien är original så även den isåfall
  Pris?
  men den bakre är bytt till en Engans modell.

  Mvh Tomas Johannesson

  Svara
  • Hej! Vad är de för Nytro modell? Fox float kostar 1495kr/st inkl service kitt att renovera. Främre boggi 750kr om de är en RTX exkl kostnad för ev service kitt. Engans har jag ej delar till. Skicka gärna ett mejl för mer information.

   Svara
  • Hej! Omöjligt att svara på utan att få se sen. Men jag skulle nog byta för att undvika läckage framöver. Finns massa olika kolvstångar, mejla mig mer detaljer så kan jag kolla upp saken. Mvh Kristofer

   Svara
 3. Hej! Jag har en polaris pro rmk 800 från 2014 med orginal walker dämparna på utan gas behållaren. På ena dämparen är det gänpaj så det går inte att spänna fjädern. Är det möjligt att laga det och hur mycket skulle det kosta? Mvh Leo

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.