c/o Kristofer Nilsson, Knaftvägen 82 C, 92134, Lycksele, SWEDEN
070-5568634

Arctic Cat Variator Problem och Förbättringar

Få din Arctic Cat Primärvariator att Fungera Bättre

arctic cat variator

Arctic Cat Variator Problem

Till dig som åker med 6-bult primärvariatorn (<2015) har du tänkt på följande? Titta på lockbussningen i bilden nedan. Som du ser har bussningen knappt kontakt med axeln i lägsta växel. Centrumbulten är försänkt in i variatorn och fabriken har förmodligen designat så för att spara utrymme till sidokåpan på nyare modeller. De är en av orsakerna till dom Arctic Cat variator problem många upplever. Resultatet blir att variatorn binder och kärvar varje gång den ska växla upp. Eftersom de är vid inslaget som locket behöver mest support för att inte kärva.

arctic cat variator problem

Lösningen kanske fungerar hyfsat när bussningen i locket är helt ny. Men den slits tyvärr ut fort och därefter blir de bara värre. Kanske orsaken till att bussningar i rullar och vikter slits ut på kort tid. Räknar vi dessutom in hög effekt som t.ex 150-160hp twins, 1000cc twins och 1100cc 4T Turbo blir de ännu mera kritiskt att linjering och support är bästa tänkbara.

De finns även andra kvalitetsproblem eftersom alla primärvariatorer från 2010-2015 (?) är Made in Kina enl uppgift. Kvalitén och toleranser mellan olika variatorer varierar därför mycket. Installera samma variatorvikt med o-ringar på två olika variatorer, och du kan känna att den nyper fast hårdare i en av dom.

Prio ett när de gäller att optimera och få variatorerna att växla mjukt och snabbt är att skivor hålls parallella och raka. Ser de ut som på bilden förstår man att de ej fungerar bra.


Prenumerera på vårt MailChimp nyhetsbrev för tips om skoteroptimering, how-to´s, nyheter och erbjudanden direkt till din inkorg:


Förbättra Din Arctic Cat Primärvariator

Hur ska du åtgärda problemen med 6-bult primärvariatorn. De är här Thunder Products kommer in med sina smarta lösningar.

  • ABC Kit (Additional Bearing Contact)

arctic cat variator problem

Först har vi ABC Kittet som består av en ny längre bult tillsammans med en förlängningshylsa. Ger fullt stöd till bussningen och som bonus har den även en inbyggd remjusterare. ABC Kittet ger dig 400% ökad lagerkontakt mot variatorlocket.

Mer info om ABC kittet i webbutiken

  • 911 Response Variatorlock

arctic cat variatorlock

För större motorer och ökad support (för att förbättra ytterligare på en mindre motor) är 911 Response Variatorlocket de optimala. De är ett kraftigt variatorlock med en stor överdimensionerad bussning (+250%). Håller skivorna perfekt inställda hela tiden. Som i sin tur eliminerar att variatorn binder och producerar snabb, mjuk och konstant upp och nerväxling. Vid installation av 911 locket monteras en hylsa över axeln vid locket. För att kunna använda en lockbussningen med större innerdiameter. 911 locket kommer även den med en inbyggd remjusterare för att enkelt justera in optimalt rem-till-skiva avstånd.

911 Variatorlocket finns även till nyare Arctic Cat med TEAM primärvariatorn. Bra tillbehör eftersom de ej finns några slitdelar att köpa och Arctic Cat själva säger att de är en ny variator som gäller när bussningar blir dålig. Händer även att original locket får sprickor genom ventilationshålen då man ofta kör med tunga vikter och hårda fjädrar.

Mer info om 911 variatorlocket i webbutiken

911 Response Variatorlock eller ABC Kitt?

Många frågar oss vad man ska välja, 911 locket eller ABC kittet. Några av fördelarna från 911 locket är att du förstärker hela variatorn vilket tar bort flex vid belastning. Den växlar även mjukare eftersom lockbussningen är större och kraftigare.  Locket kommer aldrig att binda/kärva som med original fiberbussning.

Åker du 600cc och uppåt rekommenderar vi 911 locket. Desto större motor du har desto större blir skillnaden.

Kontrollera din Variatorer

Kör du en Arctic Cat glöm inte bort att titta igenom din primärvariator och kontrollera skicket. För som dom flesta vet, en stor del av skoterns prestanda avgörs av variatorernas effektivitet och skick. Behöver du nya bussningar till rullar, lock, nya glidklackar eller liknande finns de här Arctic Cat variator reservdelar.

Tveka inte att kommentera nedan vid funderingar och dela gärna artikeln med dina vänner som kör Arctic Cat!

Notering: Denna artikel publicerades ursprungligen Jun 2014 och har uppdaterats med nytt innehåll. 

Relaterade Inlägg

Lars Ingemar Bergius

Är det inte risk att ABC-kitet tar i kåpan/bukplasten på en F800 -12?

Skulle de ta i kåpan kan du enkelt trimma till i skumgummit på insidan. Brukar inte vara några problem.

Tjena!
Vet ni på KN om variatorn från en 1100 turbo passar på en CF 1000 om man kör samma set up i 1000 ?
Skulle behöva få tag i en variator som passar när min är för sliten och dålig och ovärd att renovera.

Tjena! Du har väl den större vevaxeln på CF 1000? Då passar inte en primärvariator från en 1100. Mvh Kristofer

Vad jag kan läsa mig till så är det 35mm kona på både 1000 och 1100 ? Stämmer det?

Du har rätt, 1100 4t verkar även ha 35mm vevaxel. Men kolla och mät före om du har möjlighet.

Lämna ett svar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.