Brännbergsvägen 29B, 92136, Lycksele, SWEDEN
070-5568634

Arctic Cat Variator Problem och Förbättringar

Få din Arctic Cat Primärvariator att Fungera Bättre

arctic cat variator

Arctic Cat Variator Problem – Har du funderat på följande

Åker du med 6-bult primärvariatorn (<2015) titta på lockbussningen i bilden nedan. Som du ser har den knappt kontakt med axeln i lägsta växeln! Bulten som håller variatorn är försänkt in i variatorn. Jag gissar att fabriken gjort på de sättet för att spara utrymme till sidokåpan på nyare modeller. Resultatet blir att variatorn binder och kärvar hela tiden den ska växla upp. Eftersom de är vid inslaget som locket behöver mest support för att inte kärva och binda.

arctic cat variator problem

Lösningen kanske fungerar hyfsat när bussningen i locket är helt ny. Men den slits ut väldigt fort och därefter blir de bara värre. Kanske orsaken till att bussningar i rullar och vikter slits ut på kort tid? Tar man sedan hög effekt som t.ex 150-160hp twins, 1000cc twins och 1100cc 4T Turbo blir de ännu mera kritiskt att linjering och support är bästa tänkbara.

De finns andra kvalitetsproblem då alla primärvariatorer från 2010-2015 (?) är Made in Kina enl uppgift. Kvalitén och toleranser kan variera otroligt mycket. Installera samma variatorvikt med o-ringar på två olika variatorer och man känner att den nyper fast hårdare i en av dom.

Prio ett när de gäller att optimera och få variatorerna att växla mjukt och snabbt, är att skivor hålls parallella och raka. Ser de ut som på bilden förstår man att de ej fungerar bra.


Prenumerera på vårt MailChimp nyhetsbrev för tips om skoteroptimering, how-to´s, nyheter och erbjudanden direkt till din inkorg:


Förbättra Din Arctic Cat Primärvariator

Hur ska du då åtgärda problemen med primärvariatorn. De är här Thunder Products kommer in med sina smarta lösningar.

  • ABC Kit (Additional Bearing Contact)

arctic cat variatorlock

Först har vi deras ABC Kitt. Består av en ny längre bult tillsammans med en förlängnings hylsa. Ger fullt stöd till bussningen och som bonus har den även en inbyggd remjusterare. ABC Kittet ger dig 400% ökad lagerkontakt mot variatorlocket.

Mer info om ABC kittet i webbutiken

  • 911 Response Variatorlock

arctic cat variatorlock

För större motorer som kräver ännu mera support (för att förbättra ytterligare på en mindre motor) så är ett 911 Response Variatorlocket de optimala. De är ett mycket kraftigt variatorlock med en stor överdimensionerad bussning (+250%). Håller skivorna perfekt inställda hela tiden. Som i sin tur eliminerar att variatorn binder och producerar snabb, mjuk och konstant upp och nerväxling. Vid installation av 911 locket monterar man en hylsa över axeln vid locket. Du kan då använda en större diameter på lockbussningen. 911 locket kommer även den med en inbyggd remjusterare för att enkelt justera in optimalt rem-till-skiva avstånd.

Mer info om 911 variatorlocket i webbutiken

911 Response Variatorlock eller ABC Kitt?

Många frågar oss vad man ska välja, 911 locket eller ABC kittet. Några av fördelarna från 911 locket är att man förstärker hela variatorn vilket tar bort flex vid belastning. Den växlar även mjukare eftersom man får en ny kraftigare lockbussning i oljebrons. Som har större diameter och aldrig kommer att binda/kärva som original fiberbussningen gör.

Åker du 600cc och uppåt rekommenderar vi 911 locket. Desto större motor man har, desto större blir skillnaden.

Kontrollera era variatorer

Kör du en Arctic Cat glöm inte bort att ta en titt på din primärvariator och kontrollera skicket. För som dom flesta vet, en stor del av skoterns prestanda avgörs av variatorernas effektivitet och skick. Behöver du nya bussningar till rullar, lock, nya glidklackar eller liknande har vi även detta – Arctic Cat variator reservdelar.

Tveka inte att kommentera nedan vid funderingar och dela gärna artikeln på sociala media med dina vänner som kör Arctic Cat!

Notering: Denna artikel publicerades ursprungligen Jun 2014 och har uppdaterats med nytt innehåll. 

Relaterade Inlägg

Lämna ett svar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: