Ombestyckning Förgasare – Vilket Bränslesystem?

Allt började med en stor passion för snöskotrar och optimering. Sedan 1996 hjälper vi skoterägare att få ut den bästa prestandan med rätt produkter efter dina specifika önskemål.

Ombestyckning Förgasare – Gör de enkelt!

Till dig som åker med förgasare och enkelt vill kunna bestycka om förgasaren. Vi har 3st olika bränslesystem från Thunder Products och ibland får vi frågor om vad som skiljer och vilket som passar bäst. När du åker en förgasarmotor och vill göra ombestyckning av förgasaren enkelt och få andra fördelar på köpet.

Snabb Ombestyckning av förgasare

Dom tre olika bränslesystemen för enkel ombestyckning av din förgasare vi erbjuder är;

  • Dial-A-Jet
  • Thunder PowerJet
  • Intel-A-Jet

Varje system skiljer sig åt och vilket du väljer beror på vad du monterar på och budget. För att hjälpa dig välja rätt, följer här en beskrivning hur dom skiljer sig åt.

Dial-A-Jet

dial-a-jet

Dial-A-Jet är de första automatiska bränslesystemet som varit med längst. Blandar luft med bränsle och sprayar in de i förgasaren. Jämnar ut bränslekurvan och kompenserar automatiskt inom ett visst område för motorns behov efter belastning etc. Har 5 klick man kan välja mellan om man vill ge motorn en snålare eller fetare blandning. Man kan säga att klick-lägena representerar en högre eller lägre bränslekurva (snålare – fetare). De är inte som att gå från ett fast läge till ett annat, utan varje läge överlappar de andra. Faktum är att när man väl kalibrerat in systemet, så behöver man sällan röra nått. Utan de är endast vid stora skillnader i temp eller höjd då de är nödvändigt.

Dial-A-Jet går även att anpassa och förbättra ytterligare med alla tillbehör som finns. DAJ fungerar inte på överladdade motorer.

Läs mer om Dial-A-Jet

Thunder Powerjet

thunder powerjet

Thunder Powerjet har till skillnad mot Dial-A-Jet, ingen luftkrets och ger förgasaren oblandat bränsle. Vilket ger större justeringsområde och möjlighet att ge mera bränsle. Kan även användas på överladdade motorer. Justeringsområdet ligger mellan 10-12 steg på munstycket. Vid installation går du ner 20-25% på huvudmunstycket, och därefter ger Thunder Powerjet resterande del bränsle som motorn behöver.

De som i korthet skiljer mot Mikunis egna Powerjet, är just enkelheten och precisionen. Du behöver inte byta munstycket utan vrid bara på justeraren! Systemet har en hög noggrannhet vilket gör att justeringar kan göras i små steg motsvarande ett ¼ munstycke åt gången.

Läs mer om Thunder Power Jet

Intel-A-Jet

Intel-a-jet bränslesystem

Intel-A-Jet är de senaste och mest avancerade systemet. Har i grunden samma funktion som Dial-A-Jet, men är förbättrat på varje område. Allt från installation till prestanda! Enheten som monteras på förgasaren är mindre, alla delar är tillverkade i aluminium, har ett större steglöst justeringsområde och gör att du kan justera bränsleblandningen i farten från styret. Du behöver inte ens öppna huven. Utan tvekan de närmaste EFI du kan komma. Notera att Intelajet finns till singel och twin förgasare. Har du en trippel är Dial-A-Jet eller Thunder Powerjet enda valet.

Läs mer om Intel-A-Jet

Bra tillval & tillbehör

Vi rekommenderar alltid att komplettera med extra djupa flottörhuspluggar till alla bränslesystem. Gör att du slipper borra och gänga i flottörhuset. Du får även längre avstånd mellan bränsle pickupen och huvudmunstycket, som eliminerar att dom “två” kretsarna stör varandra. Den stora fördelen är även att man får mera bränsle runt huvudmunstycket. Läs mer om pluggarna.

Ett annat bra tillbehör om man har kvar luftboxen, är att montera en TPI ventil. Då kan du kontrollera bränsleflödet med bränslesystemet och luftflöden med TPI ventilen.

Vilket Bränslesystem

För enkelt ombestyckning av din förgasare vilket bränslesystem ska du montera? Beror på vad vilken motor du monterar på och vad du prioriterar.

  • Överladdad (turbo/kompressor) maskin, stort justeringsområde, motor som behöver mycket bränsle.

Första val: Thunder Power Jet

  • I övrigt till snöskotrar, ATVs, MX, enduro när man vill dra fördel av förblandat bränsle, kunna justera blandningen i farten och inte har överladdat.

Första val: Intel-A-Jet

Alternativ till Intel-A-Jet är så klart Dial-A-Jet, som har samma funktion i grunden men en något enklare och mindre påkostad konstruktion. Därav även ett lägre pris.

Har du fortfarande frågor eller funderingar? Tveka inte att kontakta oss för mer information och hjälp.

Foto av författare

Kristofer Nilsson

info@knracing.se

Inbiten Yamahafantast som jobbat med optimering av snöskotrar i över 25år. Gillar att fördjupa sig i variatorjustering och olika lösningar.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.