Variatorrem Inkörning på Rätt Sätt

Allt började med en stor passion för snöskotrar och optimering. Sedan 1996 hjälper vi skoterägare att få ut den bästa prestandan med rätt produkter efter dina specifika önskemål.

Inkörning av Variatorrem på din Snöskoter

Inkörning av variatorrem

Måste jag köra in Variatoremmen?

Svaret är enkelt – ja! Varje tillverkare rekommenderar inkörning. Här nedan följer korrekt installation och inkörning av en Gates G-Force variatorrem. Gäller även om du ska köra in en oem variatorrem.

För att garantera optimal prestanda från en ny variatorrem måste CVT skivorna rengöras från gamla avlagringar, glazing och olja. Rengör därför genom att försiktigt rugga upp skivorna med en fin putsduk (220-400). Följ sedan upp med varmt vatten/tvållösning, alkohol eller aceton. Undvik petroleum baserade rengöringsmedel som kan absorberas i aluminium skivorna och läcker ut när dom blir varma.

Att rengöra skivorna är viktigt för den nya remmen. Om några partiklar finns kvar på skivorna ökar risken för remslir och en märkbar försämring i prestanda. Läs även [5 Anledningar till att Variator Remslir]. Tar du bort remmen vid service montera tillbaka i samma riktning som tidigare. För att matcha slitageprofilen och kontakten med skivorna.

När variatorremmen är ny finns ofta spår och avlagringar från tillverkningsprocessen. Avlagringar som kan sätta sig i porerna på skivorna. De ökar risken att de slirar och självklart – mindre hästkrafter ner i snön. Rekommenderar därför att tvätta remmen i varmt vatten/tvållösning med en mjuk borste.

How-to: Inkörning av Variatorrem

En ny rem kräver en inkörnings period om minst 4-5 mil för att maximera livslängden och prestandan. Målet med inkörningen är först och främst att nöta in variatorremmen för att matcha variatorskivornas slitageprofil. Genom att sparsamt låta variatorerna växla genom hela växlingsområdet, optimerar du kontakten mellan rem och variatorskivor. Resultatet blir att risken för remslir reduceras och livslängd ökar.

Rekommenderad Inkörning

Tips för att köra in din nya variatorrem på rätt sätt;

  1. Variera hastighet och motorns RPM för att remmen ska växla igenom hela arbetsområdet.
  2. Inte mer än ¾ gas under dom första 4 milen.
  3. Stanna motorn och låt remmen svalna var 15 min.

Undvik följande;

  1. Aggressiv acceleration eller av/på med gasen vid låg hastighet.
  2. Hålla hastighet/RPM konstant för länge.
  3. Att dra tungt.
  4. Att köra för länge utan att låta remmen svalna.

Läs mer om Gates Redline variatorremmar i vår webbutik.

Sammanfattning

Följ proceduren ovan så kommer remmen erbjuda maximalt grepp, reducera värme, glazing och onödigt slitage. Nästa gång du byter variatorrem glöm inte att köra in den på rätt sätt! Har du problem med att remmarna havererar? Läs [5 Anledningar att Variatorremmen Havererar].

Glöm inte att kommentera nedan vid frågor eller synpunkter.

Foto av författare

Kristofer Nilsson

info@knracing.se

Inbiten Yamahafantast som jobbat med optimering av snöskotrar i över 30år. Gillar att fördjupa sig i variatorer och olika former av optimering.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.