Övervarv vid Start som Förstör Prestanda

Allt började med en stor passion för snöskotrar och optimering. Sedan 1996 hjälper vi skoterägare att få ut den bästa prestandan med rätt produkter efter dina specifika önskemål.

Variatorjustering – Övervarv vid Start som Förstör Prestanda

Övervarv vid start är något du kan råka ut för när du justerar och försöker få till variatorerna. Vanligt på ex Yamaha SR Viper eller FX Nytro som ibland vill gå mot varvstoppen vid fullgas från stillastående. Speciellt när du försöker få till rätt växlingsvarvtal på toppen. Men de kan inträffa på alla skotrar som beror på mattans fäste och många andra faktorer.

Om din skoter har ett maxeffekt varvtal på säg 8800rpm. När du ger fullgas från stillastående, går den upp över 9000rpm i någon sekund och in i varvstoppen. Den slutar dra för ett ögonblick och när hastigheten ökar sjunker den tillbaka under 9000rpm. Vilket inte är optimalt för bästa prestanda i alla lägen. Tänkte först gå igenom vad som händer i variatorerna och vad du kan göra för att reducera övervarvet.

Vad som händer

Vad som delvis händer är en fördröjning av uppväxlingen. Sekundärvariatorn är som vi tidigare gått igenom vridmomentskänslig. Du nyper fullt och motorn varvar upp och över maxeffekt varvtalet. Uppväxlingen stannar av eftersom motorns vridmoment minskar och så gör då även uppväxlingen och accelerationen.

Varvtalet faller sedan tillbaka dit motorn ger maxeffekt och sekundärvariatorn svarar med att börja växla upp igen. De här läget är inte bra för bästa acceleration och att köra mot varvstoppen för ofta är inte bra för motorn om du kör turbo ❗ Någon som kör större turbokitt på sin Viper och kan berätta om resultatet? 😕

Övervarv vid start

Reducera Övervarvet

För att minska övervarvet, förbättra och uppnå straight shift kan du prova följande lösningar;

  • Tynga på variatorvikterna
  • Minska sekundärfjäderns spänning
  • Primärfjäder med lägre inslagstryck
  • Kontrollera Variatorrem & Remslir
  • Helix med brantare startvinkel
  • Dreva högre

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för tips om skoteroptimering, how-to´s, nyheter och erbjudanden direkt till din inkorg:


Tynga på Variatorvikterna

Första lösning är prova att tynga på variatorvikterna. Vilket kommer att reducera fördröjningen av uppväxlingen för bättre acceleration från början. Har du justerbara Heavy Hitter vikter blir de enkelt, tyng på hål#1 först och sedan hål #2. Kör du Yamaha original vikter byt till en tyngre nit i hål #1 närmast pinnen.

Minska Sekundärfjäderns Spänning

Att minska sekundärfjäderns spänning är även ett sätt. För att inte sekundärvariatorn ska hålla emot lika mycket i början av uppväxlingen. Reducera spänningen med 10-20grader. Kör du 80 grader (2-6) nu så testa 70 (1-6) eller 60grader (3-3). Kom ihåg att sekundärvariatorn fungerar ofta bäst när sekundärfjädern är spänd nära standardinställningen.

Primärfjäder med lägre Inslagstryck

Prova en primärfjäder med lägre inslagstryck. Lägre inslagstryck och varvtal bygger mindre hp från början. Om du kör en fjäder på 45/100kg nu, så testa en med 25/100kg.

Äger du en Yamaha SR Viper eller FX Nytro XTX kan jag rekommendera VIT/GUL/VIT (25/99kg) part# 90501-550A6-00. Inslaget blir mjukare och lägre. Du beställer den primärfjädern här i webbutiken.

Kontrollera Variatorrem & Remslir

Om variatorremmen vill slira mot primärvariatorns skivor från början, kan de orsaka övervarv och varvtal som inte är konstant. Rugga upp skivorna med putsduk och tvätta rent med varmvatten/tvål. Speciellt Yamaha rem 8DN har en hård gummiblandning, vilket är bra för livslängden men inte optimalt för bästa grepp mot skivorna.

Där kan du prova en Gates G-Force C12 rem som alternativ. Den har en mjukare gummiblandning som slirar mindre. Konstanta varvtal och mindre övervarv från början är vad kunderna säger.

Läs mer om hur du reducerar remslir i den här artikeln [5 Anledningar till Variator Remslir].

Helix med Brantare Startvinkel

En annan möjlig lösning är att testa en annan helix. Om du kör en rak 43graders helix nu, prova en progressiv med brantare startvinkel som t.ex 45/XX. Den brantare vinkeln gör att variatorn växlar upp snabbare och gör att motorn belastas mer från början med lägre varvtal. Tänk även på att en brantare helixvinkel gör att remtryck blir lägre och nerväxling/backshift försämras.

Dreva Högre

Drevning är också något att testa om du har en maskin som är väldigt lågt drevad. Testa att öka utväxlingen något för att den ska bli lite ”lugnare” från början. Korta SR Viper med turbo funkar väldigt bra med något högre drevning.

Maxximum Performance Haydays

Slutsats

Att bli av med övervarvet helt från start eller om man ger fullt och tappar fästet på is är svårt. När jag själv kör SR Viper kan jag leva med att den går i varvstoppen lätt ibland från låg hastighet. All variatorbestyckning är ofta en kompromiss. Byter du till en helix med brantare startvinkel, kan du reducera övervarvet men nackdelen blir att den växlar upp för snabbt och maskinen känns inte lika snabb när man släpper gasen och tar om. Men skulle du istället prioritera bästa möjliga prestanda på 200m blir de en annan sak 🙂

Har du synpunkter eller andra bra förslag? Skriv en rad nedan.

Foto av författare

Kristofer Nilsson

info@knracing.se

Inbiten Yamahafantast som jobbat med optimering av snöskotrar i över 25år. Gillar att fördjupa sig i variatorjustering och olika lösningar.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.