Variatorjustering Förarvikt

Allt började med en stor passion för snöskotrar och optimering. Sedan 1996 hjälper vi skoterägare att få ut den bästa prestandan med rätt produkter efter dina specifika önskemål.

Variatorjustering Förarvikt – Hur påverkar de?

Vi ska gå igenom ett ämne och en faktor som många kanske inte tänker på när dom optimerar sin snöskoter. Hur påverkar förarvikt när du justerar in variatorerna?

thunder shift variatorvikter

Variatoroptimering

Oavsett om du har varit med i skoterbranschen i flera år och eller nyss börjat, så vet du säkert att den bästa “bang for the buck” (prisvärda) prestandamodifiering är att optimera variatorerna. Vi vill introducera dig till en term som kallas ´Weight Specific Clutching´, enkelt förklarat så betyder de att en speciell förare och skotertyp kräver en viss vikt i primärvariatorn.

Vikten på föraren

Tänk dig att vi har en 250kgs skoter med en 100hp motor. Om föraren väger 100kg har man en totalvikt på 350kg eller 1hp för varje 3.5kg. Om vi då har samma skoter med en 70kg förare på, blir de alltså en 30kg viktfördel eller likvärt som 10hp mera.

Vikten är också en av faktorerna varför finjustering är nödvändigt när du köpt ett färdigt variatorkitt. Går inte att veta om föraren väger 70kg eller 110kg.

Poängen är att vikt går hand i hand med hästkrafter. En så liten skillnad som 3.5kg i förarvikt är samma som 1hp fördel. Ökar man effekten på motorn så kräver de en annan variatorbestyckning, ingen säger emot detta!

Thunder Shift TRA Pinn Kitt

Lite tid läggs på att bestycka variatorn annorlunda efter en viktskillnad på 10, 15, 20 eller kanske 25kg skillnad, även fast de betyder exakt samma sak som HP. En av anledningen de inte nämns, är att de har varit en svårt uppgift att utföra. Som krävt andra vikter, primärfjädrar, sekundärfjädrar, helixar eller värsta av allt, behöva slipa ner/svetsa på vikterna eller ramperna. Nu är de enkelt att utöva viktbaserade inställningar och erhålla de där extra i prestanda.

Variatorjustering Förarvikt

Thunder Shift Kitten designades med WSC i åtanke.

Poängen är: om du lastar på vikterna maximalt, utan att varvtalet sjunker under ditt maxeffekt RPM och skotern håller de till toppfart.  Är detta de snabbaste din skoter kan gå oavsett vem som justerar in den.

Detta är WSC = VIKT BASERADE JUSTERINGAR.

Har du dom rätta delarna i din primärvariator för att kunna justera in rätt? Heavy Hitter/Thunder Shift vikter från oss låter dig utföra justering efter förarvikt. Med en mängd kombinationer för bästa prestanda. Finns till Arctic Cat, Comet, Polaris, Yamaha och TRA variatorn som sitter på Ski-doo och Lynx.

Läs mer om våra justerbara variatorvikter på hemsidan.

Sammanfattning

Nu har du fått insikt på hur förarvikten påverkar variator inställningen och skoterns prestanda. Även varför exakt samma inställning ibland inte fungerar på två skotrar med olika förare, utan finjustering kan vara nödvändigt.

Använder du justerbara vikter för att optimera din variatorinställning efter förarvikt?

Foto av författare

Kristofer Nilsson

info@knracing.se

Inbiten Yamahafantast som jobbat med optimering av snöskotrar i över 25år. Gillar att fördjupa sig i variatorjustering och olika lösningar.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.