Variator Skrammel Yamaha – 3 Saker att Kontrollera

Allt började med en stor passion för snöskotrar och optimering. Sedan 1996 hjälper vi skoterägare att få ut den bästa prestandan med rätt produkter efter dina specifika önskemål.

3 Sätt att få Din Yamaha Variator att Gå Tystare

Variatorskrammel Yamaha variator

Variator Skrammel Yamaha

Hur får jag bort eller minskar oljudet från min Yamaha primärvariator? De är en vanlig fråga och jag vet själv hur irriterande de kan vara. Dom nya 4T motorerna går tyst och de låter illa med skramlet som kommer från variatorsidan.

Enkelt svar – finns ingen enkel lösning. Ljudet kommer faktiskt mest från transmissionen och inte från variatorn. Hur mycket de låter beror delvis på fabrikstoleranser. Vissa maskiner går nästan helt tyst och andra skramlar väldigt mycket på lägre varvtal. Men de finns några enkla saker man kan göra för att minska skramlet och förbättra.

  1. Se till att variatorn är i bra skick
  2. Montera YXR Primär Slider Kit
  3. Montera o-ringar vid rullpinnar

Variatorns Kondition

Är variatorn i dåligt skick skramlar de ännu mer. T.ex om shims och bussningar i vikter är slitna kan de låta ännu mer. Kontrollera därför att bussningar, shims och plastklackar ser bra ut. Här finns en bra artikel som beskriver hur du kontrollerar och renoverar sin variator.

variatorrenovering

Vi har samtliga reservdelar när du behöver fixa och fräscha upp din primärvariator. För mer information och beställa se [Yamaha Variator Reservdelar].

YXR Primärvariator Slider Kitt

Yamaha kom med detta kitt 2005 som skulle installeras på RS Vector/Rage. För att minska oljudet och ta bort eventuellt spel mellan korset och rörliga skivan. De här kittet sitter monterat från fabrik på nyare Yamaha. Men har du en äldre rekommenderar vi att installerar detta kitt vid service av variatorn.

Läs mer om YXR Slider Kittet i webbutiken.

O-Ringar Vid Rullpinnar

Många brukar även montera o-ringar på bägge sidor av rullpinnarna. Kan reducera slammer när dom slår fram och tillbaka mot korset speciellt vid lägre varvtal. Nyare Yamaha primärvariatorer saknar nämligen låsskruvar för pinnarna som äldre modeller hade.

Vi har nu ett kitt med speciella brickor för att eliminera spelet och skramlet från rullpinnarna. Mer information finns här [Yamaha Rullpinn Anti-Skrammel Kitt].

Sammanfattning

De står klart att de är svårt att eliminerar skramlet helt. Vissa modeller låter mer än andra och de beror helt enkelt på fabrikstoleranser. Men kontrollera dessa 3 saker först så att de inte låter ännu värre. En annan lösning som jag vet en del testat är att använda loctite på vevaxelsplinsen. För att eliminera spelet mellan vevaxeln och tappen som variatorn sitter fast i. Vet ej hur bra de är för motorn i längden. Spelet från fabrik finns så klart där av en anledning.

Någon som testat detta? Om du har provat, skriv en rad nedan i kommentarerna.

Foto av författare

Kristofer Nilsson

info@knracing.se

Inbiten Yamahafantast som jobbat med optimering av snöskotrar i över 25år. Gillar att fördjupa sig i variatorjustering och olika lösningar.

2 svar på ”Variator Skrammel Yamaha – 3 Saker att Kontrollera”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.