eftermarknadsdelar sedan 1996

Sommarförvara din Snöskoter Rätt: Checklista med 5 punkter

Allt började med en stor passion för snöskotrar och optimering. Sedan 1996 hjälper vi skoterägare att få ut den bästa prestandan med rätt produkter efter kundens specifika önskemål. Låt oss göra din tid på skotern ännu bättre.

Sommarförvara din Snöskoter Rätt

sommarförvaring snöskoter

De börjar tyvärr bli dags  att ställa undan och sommarförvara din snöskoter nu efter vintern. Att bara dra över kapellet, inte göra någonting och glömma bort den på gräsmattan över sommaren kan slita mer än en hel säsongs hård körning.

Före du ställer bort din snöskoter är de några detaljer du alltid ska gå igenom och utföra. Då slipper du mindre trevliga överraskningar när snön faller och de är dags igen. Kan t.ex vara rostade metalldelar, sönder torkade gummidetaljer och en skoter som går allmänt dåligt p.g.a avlagringar i bränslesystemet. Resultatet kan bli en betydligt mera kostsam service till hösten.

Sommarförvara Snöskoter

Här är 5 viktiga punkter jag rekommenderar du går igenom före du ställer bort skotern över sommaren.

  • Tvätta rent & skydda ytor
  • Smörj chassit
  • Konservera bensin
  • Parkera rätt
  • Ladda batteri & Byt olja

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för tips om skoteroptimering, how-to´s, nyheter och erbjudanden direkt till din inkorg:


Tvätta Rent och Skydda Ytor

sommarförvaring snöskoter tvätta

De första du ska göra är att plocka fram tvätthinken. Gå sedan över och tvätta rent huv, chassi, dyna med varmt vatten och schampo. Då får du bort smuts och även saltavlagringar om du kört den på öppet släp. För extra skydd lägg på ett hårdvax när skotern har torkat efter tvätten på huv och lackerade ytor.

Skydda därefter metalldelar som boggi och a-armar genom att spraya på en tunn oljefilm med 5-56 eller liknande. Säkerställ att de inte sprayas olja på variatorer, variatorrem eller bromsskiva.

Smörj Chassit

tips inför skotersäsongen

Gå igenom alla smörjnipplar med fettsprutan. Då tvingar du bort vatten som ligger i axlar och kan orsaka rost över sommaren. Brukar finnas 4-5 nipplar i boggin och även i framvagnen på vissa modeller. Spraya även olja på stötdämparnas kolvstänger och under genomslagsgummit, för att undvika fasttorkning och skadade tätningar.

Konservera bensin

konservera bensin snöskoter

Kör du en nyare skoter med EFI töm inte ur bränsletanken eller kör skotern torr på bränsle före sommarförvaring. Du tänker säkert att du ska dränera för att undvika kondensvatten, avlagringar och ett bränsle som blir dåligt vilket är helt rätt. Du kan istället ett bränsle additiv för att konserverar bränslet.

Anledningen att de inte rekommenderas att tömma ur bränslet, är att dom flesta insprutningssystem har många rörliga delar som förlitar sig på bränsle för smörjning och skydd. Tidningen American Snowmobiler skriver här om sommarförvaring och bränsle.

Använd därför ett bränsle additiv (bränsleskydd) som konserverar bensinen. Låt motorn gå ett tag så att den konserverade bensinen sprids genom bränslesystemet före du ställer bort skotern.

Vi rekommenderar att använda GAT Bränsleadditiv för Snöskotrar som finns i att köpa i vår webbutik. Fungerar utmärkt på både 2t och 4t.

Åker du en skoter med förgasare och vill tömma ur bränslet, finns här ett Dränerings Kitt som gör de enkelt.

Parkera Rätt

sommarförvaring skoter

Vad jag menar med parkera rätt, är att inte låta skotern stå på gräsmattan utan kapell och skydd från sol ända fram till hösten. Inte heller ett tätt kapell som solen steker på är bra i längden. Du får garanterat då kondens som kan orsaka korrosion på metalldelar.

De ideala är att parkera på en sval plats under tak med kapell, släpp mattspänningen, palla upp skotern eller lägg en bräda mellan mattans kammar för att ta bort belastningen. Överkurs om du är lika noggrann som undertecknad. Rotera på mattan någon då och då under sommaren för att inte kullager ska ligga och belastas i samma position för länge.

Ladda Batteri & Byt olja

sommarförvaring skoter byta motorolja

Slutligen om du kör fyrtakt är slutet på säsongen ett bra tillfälle att byta olja och filter. Då undviker du kontaminerad gammal olja i motorn över sommaren.

Underhållsladda även batteriet eftersom de inte kommer att användas över sommaren. Onödigt att behöva köpa ett nytt batteri p.g.a dåligt underhåll.

Summering

Ta hand om din skoter på rätt sätt innan sommaren. Du förlänger livslängden på viktiga detaljer och slipper problem när de är dags att plocka fram skotern igen.

Varför inte även passa på att även gå igenom variatorer och stötdämpare under sommaren? Då är allt klart i god tid före snön kommer och ingen panik i sista sekund. Sommaren är ett utmärkt tillfälle att optimera och förbättra skotern i lugn och ro.

Har du några andra saker du alltid går igenom före sommarförvaring av din skoter? Skriv en rad här nere och tveka inte att kontakta mig om du funderar på att uppgradera eller serva under off-season 🙂

Skruva lugnt!

Foto av författare

Kristofer Nilsson

info@knracing.se

Inbiten Yamahafantast som jobbat med optimering av snöskotrar i över 30år. Gillar att fördjupa sig i variatorer och olika former av optimering.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.