c/o Kristofer Nilsson, Knaftvägen 82 C, 92134, Lycksele, SWEDEN
070-5568634

5 Saker Du inte ska Göra vid Variatorjustering

Att inte Göra vid Variatorjustering

inte göra vid variatorjustering

Variatorer är ett komplext område och ett av dom viktigaste systemen på skotern som avgör hur bra den går. De finns många meningar om vad som är bästa lösningen när du vill förändra. Vad de diskuteras mindre om är detaljerna du inte ska göra vid variatorjustering. Detaljer du inte ska glömma bort eller inte göra alls när du skruvar i variatorn.

Genom åren har jag sett vad skoterägare missar och gör fel (ofta omedvetet) som kan orsaka förlust i prestanda och i värsta fall haverier. Risken finns även att bussningar slits ut fortare.

Här följer 5 viktiga saker du ska tänka på att inte göra vid variatorjustering;

  1. Smörja Variatorn
  2. Shimsa Variatorfjädern för Mycket
  3. Använda Fel Rengöringsmedel
  4. Vända Variatorremmen Fel
  5. Justera Varvtal med Sekundärfjädern
5 Saker Du Inte ska Göra vid Variatorjustering

Prenumerera på vårt MailChimp nyhetsbrev för tips om skoteroptimering, how-to´s, nyheter och erbjudanden direkt till din inkorg:

  1. Smörja Variatorn

inte göra vid variatorjustering

För de första ett stort nej till att smörja variatorn med fett eller olja. Yamahas YXR primärvariator ska gå torr och kräver inget smörjmedel för att fungera. Blås endast rent med tryckluft för att få bort remdamm. Ta isär variatorn och rengör ordentligt med jämna mellanrum (beroende på hur mycket damm).

Fett och olja har istället en negativ egenskap. Gör att remdamm fastnar i bussningar och glidklackar. Variatorn växlar då inte optimalt och bussningar slits ut fortare.

2. Shimsa primärfjädern för mycket

inte göra vid variatorjustering

Vanligt när man laborera med shims och tillverkar egna varianter. Shimsar du för mycket bottnar primärfjädern före variatorn växlat ut. Kring 5mm brukar vara en bra tumregel som max. Du testar genom att plocka bort variatorn från skotern, lägg den på golvet eller en stadig bänk och tryck ihop den. Kolla att skivorna går ihop max.

Gör de enkelt – med våra Glide Washers får du ett färdigt shims kitt i lämplig tjocklek.

3. Använda Fel Rengöringsmedel

inte göra vid variatorjustering

Att rengöra variatorn och hålla skivor rena från avlagringar är viktigt för bästa prestanda. Aluminium är ett känsligt material och använder du petroleumbaserat rengöringsmedel när du putsat variatorskivorna kan de orsaka problem.

Aluminium absorberar de oljebaserade medlet som sedan kan läcka ut när skivorna blir varm. Remslir och haveri blir ofta resultatet. Läs [5 Anledningar till Remslir] för mer information om vad som kan orsaka att variatorremmen slirar.

Följande är vad du bör använda för rengörningsmedel på variatorskivorna;

Rekommenderat

Aceton, Alkohol och liknande. Varmt vatten med tvållösning fungerar utmärkt.

Ej att rekommendera

Brake Cleaner, Solvent, Förgasarrengöring, Contact Cleaner.

4. Vända Variatorremmen Fel

inte göra vid variatorjustering

En detalj du ska tänka på när du plockat bort variatorremmen. Installera den samma väg som den satt, alltså vänd lika som vid inkörning. Remmen sitter ofta vänd med texten läsbar ut mot vänster sidokåpa från fabrik.

Vänder du remmen fel blir slitageprofilen annorlunda och kontaktytan annorlunda. Kan orsaka att remmen slirar lättare vid hög belastning. Remmens livslängd utnyttjas även bättre om den monteras i samma riktning.

5. Justera Varvtal med Sekundärfjädern

inte göra vid variatorjustering

Slutligen, läser fortfarande om skoteråkare som använder sekundärfjädern för att justera shiftvarvtalen. Primärvariatorn är varvtalskänslig och sekundärvariatorn  vridmomentskänslig. Spänner du sekundärfjädern för att t.ex öka varvtalen om skotern varvar för lite, leder de ofta bara till en marginell ökning. Mera värme, ökat slitage och sämre effektivitet är andra negativa effekter.

Du kan använda sekundärfjädern för finjustering vid tungt före och för att hitta rätt sidotryck. Sekundärvariatorn fungerar ofta bäst när sekundärfjädern är inställd nära standardläge.

Varvar din skoter för lite eller för mycket? Justera och förändra i första hand bestyckningen i primärvariatorn.

Slutsats

Genom att undvika dom här 5 viktiga sakerna minskar du risken för problem och sämre prestanda. Något annat du anser vara viktigt att inte göra vid variatorjustering eller vid jobb med variatorer? Dela i så fall med dig genom att skriva en kommentar här nere.

För mer tips på läsvärt om variatorer kolla in [Variatorjustering Snöskoter].

Relaterade Inlägg

För ett tag sedan så insåg jag att många har maskiner där remmen inte går hela vägen upp i primären vid full utväxling. Jag såg det som ett problem då jag förutsatte att dem ska gå hela vägen upp för att uppnå full shift. Men det diskuteras flitigt om var effektöverföringen är på primärskivorna och de flesta verkar säga att de rör sig om 70% av full shift. Ska remmen gå hela vägen upp eller är det enbart området för övervarv där shiftkurvan har slutat?

Beror på vilket variatorsystem de handlar om. Variatorerna är som effektivast vid 1:1 i utväxling (alltså minst effektförlust). Variatorremmen går inte längst ut på primärvariatorn t.ex på Yamaha YXR. Om du vinner på att öka utväxlingen beror på effekt, typ av användning, före och mycket annat.

Lämna ett svar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

shares