Renovera Sekundärvariator på din Snöskoter


I den här artikeln går jag igenom tips när du ska renovera en sekundärvariator från en Yamaha snöskoter (samma gäller på dom flesta andra märken). En stor anledning till att variatorerna inte hänger med i växlingen är att bussningar, plastklackar och rullar är slitna. Brist på underhåll är en vanlig orsak till att skotern går sämre. Sekundärvariatorn ser till att variatorremmen är nog sträckt för att överföra all effekt och sköter även nedväxlingen. Börjar du få dålig backhift, remslir i sekundärvariatorn eller havererar remmen ofta? Då är de nog hög tid för en översyn och renovering av sekundärvariatorn.
Kontrollera & Renovera Sekundärvariator


För att avgöra skicket på variatorn ta först bort den från skotern. Eftersom den sitter på en axel med splines eller kryss kil behöver du ingen avdragare.
Börja med att kontrollera efter skador på skivorna. Därefter om bussning i helix och rörliga skivan är i bra skick. Ett sätt att kontrollera bussningarna är att göra på följande sätt. Demontera, ta bort fjädern och montera ihop variatorn. Med variatorn liggandes på ett bord (se bild ovan), lyft längst ut på skivan och känn om den ”binder” eller kärvar. Om bussning i helix eller skiva är dålig vill den nypa fast. Är den OK lyfter du skivan upp och ner utan större problem.
Komponenter Sekundärvariator
Sekundärvariatorn har 3 st slitdelar du ska kontrollera för slitage med jämna intervaller. Nämligen bussning i helix (nyare Yamaha), bussning i rörliga skivan och glidklackar som helixen går emot eller rullarna beroende på vilken sekundärvariator du har.
Bussningar


Nyper variatorn fast när du lyfter längst ut i kanten på skivan är bussning i rörliga skivan och/eller i helixen dålig. Har du svårt att avgöra vilken som är dålig, byt bägge för att vara på säkra sidan. En risk om du byter en bussning om bägge är dålig, är att den nya bussningen kommer att slitas ut på kort tid.
Bilden ovan visar en Yamaha YSR sekundärvariator. Går du igenom en äldre sekundärvariator ex YPZ eller annat märke än Yamaha kan utförandet vara annorlunda. Många variatorer har en bussning som ligger utanpå helixen och ej i centrum.
Köp bussningar till Yamaha YVX Sekundärvariator.
Rullar Helix


Kontrollera att rullarna går lätt och inte har några flat-spots. Flat-spots uppkommer när rullen skär fast på pinnen och variatorn fortsätter växla. Precis som när du låser däcket på bilen vid inbromsning.
Rullar på sekundärvariatorn är känslig och de är viktigt att dom håller måttet. Yamahas gräns för slitage på YSR variatorn är 8.5mm för inner och 20.0mm för ytter diameter.
Vi har alternativ på förbättring till både Arctic Cats sekundärvariator och Yamaha YSR som sitter på Sidewinder.
Plastklackar Helix


Har du en sekundärvariator med plastklackar istället för rullar måste dom kontrolleras för slitage. Slits dom för mycket riskerar du förstöra helixen. Eftersom de blir metall mot metall mellan helix och tornet. Kontrollera att de finns marginal och att dom inte ligger under rekommenderat minimum mått. Yamaha har som gräns 1 mm på YVXC sekundärvariatorn (”A” på bilden ovan).
Kör du med eftermarknadshelix av justerbar modell på YVXC, har dom ibland smalare kontaktyta mot plastklackarna än originalhelixen. Kan slita ned plastklackarna fort speciellt om du också kör med en hård sekundärfjäder.
Byter du plastklackar på Yamaha YVXC är de endast Yamaha oem som gäller. Många billigare pirat är för mjuk i materialet och tar slut på nolltid.
Sekundärfjäder


Sekundärfjädern skapar rätt remtryck och är en del av kraften för nedväxling. Med tiden kan fjädern mattas av och ger då inte rätt remtryck även fast du spänt den rätt. Mät därför sekundärfjäderns totallängd och ersätt med ny om den är utanför specifikation. Rätt frilängd för fjädrar finns i respektive servicemanual för ditt märke.
Här hittar du längder för Yamahas nyare sekundärfjädrar. Dom allra flesta OEM fjädrar har en totallängd på 75mm.
Rengör & Putsa Skivor
När du kontrollerat och bytt slitdelar. Avsluta med att putsa variatorskivor med 200-400 putsduk och torka rent med alkohol, varmvatten/tvål blandning eller liknande.
Slutsats
Kan inte poängtera ofta nog att variatorernas skick är avgörande för hur effektivt dom fungerar. Kontroll och underhåll är obligatoriskt. Finns ingen idé att lägga pengar på variatorkitt eller andra effekthöjande komponenter när variatorerna inte fungerar till 100%.
Förhoppningsvis fick du några användbara tips som gör de lättare när du ska renovera sekundärvariatorn på din skoter. Står primärvariatorn på tur hittar du mer information här [Renovera Primärvariator Snöskoter].
Hur hårt sekundärvariatorn dras på en Yamaha viper XTX LE 2015?