Hur Du Justerar Remavstånd Primärvariatorn

Allt började med en stor passion för snöskotrar och optimering. Sedan 1996 hjälper vi skoterägare att få ut den bästa prestandan med rätt produkter efter dina specifika önskemål.

Hur du ställer in Optimalt Rem-till-Skiva Avstånd

rem till skiva avstånd primärvariator

Remavstånd Primärvariatorn

Många tänker inte på denna kritiska del i variatorsystemet, alltså remavstånd på primärvariatorn (eller sidspelet). De är spelet mellan variatorremmen och primärvariatorns skivor i lägsta växel. Primärvariatorn har flera funktioner. Först styr den inslagsvarvtal (när skotern tar igång) och en del av transmissionen som styr utväxlingen. Rem-till-skiva avståndet är kritiskt för att hela systemet ska starta i rätt utväxling.

När variatorremmen är helt ny och remavståndet är injusterat är allt (oftast) OK. Eftersom remmen slits och blir smalare, ökar spelet och variatorn får trycka ihop mer för att greppa remmen. När de händer startar systemet i en högre växel än vad den borde. De är speciellt kritiskt under situationer med hög belastning som djup eller tung blötsnö. Eller när man är ute efter bästa möjliga acceleration.

Vad är ett optimalt avstånd?

Ett optimalt rem-till-skiva avstånd brukar ligga på 0.25-0.40mm för vanlig körning. Vilket du kan kontrollera med ett bladmått. För t.ex dragracing på gräs kan man köra med ett större avstånd då man vill att variatorn ska slå in hårt från början för en brutal ”avfyring”! 😀

Dom flesta skotrar ligger inte i närheten. Faktiskt är ett remavstånd på upp mot 2mm inte ovanligt. Fråga någon som är insatt i variatoroptimering om de är viktigt. Alla kommer fort vara överens om att de är kritiskt av många orsaker. De ger dig ett mjukare positivare holeshot. Beror på att skivorna greppar remmen direkt och hjälper till att reducera remslir (vilket ger avlagringar på skivorna) och värme. Reduceras värmen på variatorskivorna förbättras fästet och livslängden på remmen.

På tal om variatorremmar så har varje rem en tolerans i tillverkningen. Alla remmar är ej exakt lika speciellt i bredd men även i längd. Beror på att fabriken försöker göra en bra rem till minsta möjliga kostnad.


Prenumerera på vårt nyhetsbrev för tips om skoteroptimering, how-to´s, nyheter och erbjudanden direkt till din inkorg:


Hur justerar jag Remavståndet?

Du kan ta isär primärvariatorn och shimsa in skiva/kors för rätt avstånd. Ett enklare sätt är att skaffa något av våra smarta tillbehör. Då kan du optimera utan demontering och de blir även enklare när du byter rem. Tänk på att justera in avståndet först och sedan inslagsvarvtalet om nödvändigt. När du justerar in rörliga skivan för att minska remavståndet, blir avståndet från vikt till rulle större vilket påverkar inslagsvarvtalet.

Här är några tillbehör som låter dig justera in remavstånd på primärvariatorn.

YAMAHA

911 Response Clutch Cover

ARCTIC CAT

911 Response Clutch Cover, Additional Bearing Contact Kit och Spyder/Sheave Spacer Kit

POLARIS

911 Response Clutch Cover

SKI-DOO/LYNX TRA

TRA Belt Adjuster Kit

Sammanfattning

Dags att dra ut till garaget och kontrollera hur stort rem-till-skiva avståndet är på din skoter! 🙂 Alla som åker mycket friåkning kommer att märka skillnad direkt. Eftersom de ger ett mjukt förutsägbart inslag istället för ett som slår in. Ett mjukt inslag gör att du kommer upp på snön och vidare!

Intresserad av hur du i övrigt justerar dina variatorer? Ladda ner våran Variatorjusterings Guide i PDF.

Delar gärna artikeln i sociala medier med dina skotervänner!

Foto av författare

Kristofer Nilsson

info@knracing.se

Inbiten Yamahafantast som jobbat med optimering av snöskotrar i över 25år. Gillar att fördjupa sig i variatorjustering och olika lösningar.

2 svar på ”Hur Du Justerar Remavstånd Primärvariatorn”

 1. Tjenare jag undrar vilken variatorrem
  Som idag är den absoluta bästa och driftsäkra variatorrem till brp maskiner
  800 e-tec och 850 e-tec?. .märke och nr om du har. .Larry engman piteå

  Svara
  • Tjena! Personligen anser jag att Gates C12 med kolfiber kord är #1. Stretchar minimalt under hög belastning och ger bättre grepp mot skivorna än dom flesta oem remmar. Har inte några i lager till 850 men kan ta hem. Vad är oem nr? /Kristofer

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.