eftermarknadsdelar sedan 1996

How-to: Justera Fjädring Snöskoter

Allt började med en stor passion för snöskotrar och optimering. Sedan 1996 hjälper vi skoterägare att få ut den bästa prestandan med rätt produkter efter kundens specifika önskemål. Låt oss göra din tid på skotern ännu bättre.

Justera Fjädringen Rätt på Din Snöskoter

justera fjädring snöskoter

Oavsett hur du använder din snöskoter är fjädringen en stor del av upplevelsen. Har du kvar något av din rygg eller känns de knappt som du kört alls vid slutet av dagen? Att justera fjädring i boggi eller framvagn kan vara nödvändigt av många orsaker. Fabriksinställningen ska fungera för den genomsnittliga föraren. Men om förarvikten ligger utanför de området eller om du upplever dålig väghållning eller komfort, är de ofta nödvändigt att justera fjädringen.

Justera Fjädring efter Förarvikt

Snöskoters höjd är vad du ska fokusera först på. Alltså att fjädringen är inställd för din förarvikt (inkl. utrustning). Fel höjd kan orsaka en mängd problem. Dålig känsla som överdriven spårkänslighet, tungstyrd, dålig komfort, kränger för mycket, för mycket viktförskjutning och allmänt dålig stabilitet. Därefter kan du använda klickerjusteringen på stötdämparna för att uppnå rätt känsla i fjädringen och när förhållanden förändras.


Prenumerera på vårt nyhetsbrev för tips om skoteroptimering, how-to´s, nyheter och erbjudanden direkt till din inkorg:


Rätt Balans

sidewinder omshimsning boggi

På dagens snöskotrar påverkar och länkar framfjädring med justeringar som görs i boggifjädring och tvärtom. Alltså om du justerar framvagnen överför de energi till boggin. T.ex om du spänner framfjädrarna får du lägre höjd bak i boggin. Släpper du ner framvagnen släpper boggin ut mer. Lyft skotern fram ser du direkt effekten bak.

Tänkte gå igenom en guide från Snowgoer [How To: Adjusting Snowmobile Suspension For Sharper Handling, Better Ride] om hur du ställer in skoterns höjd på rätt sätt. Ta dig tid att ställa in höjden korrekt för att undvika många problem med dålig väghållning och komfort.

Som Snowgoer poängterar, kan problem med väghållningen orsakas av utslitna, krokiga och lösa delar i fjädringen. Service och underhåll är viktigt, gå därför igenom boggi och framvagn med fettsprutan. Smörj och kontrollera bussningar, länkarmar och andra slitagedelar. Bör vara en del av den årliga servicen inför säsongen.

Inställningen av din snöskoters fjädring delas in i 5st olika steg.

 1. Ställ in fjäderspänning
 2. Kontroll Balatarem
 3. Kontroll Viktfördelning
 4. Ställ in Boggins Fria Höjd
 5. Ställ in Boggins Belastade Höjd

Vi kör igång…

Steg 1: Ställ in Fjäderspänning

Börja med att kontrollera fjäderspänningen. Alltså skillnaden mellan fjäderns installerade längd och den fria obelastade längden. Lyft därefter upp skotern så att stötdämparna och fjädrarna är obelastade. Kontrollera centrum och framvagnens fjädrar. Ställ in fjäderspänning i standardläge enligt instruktionsboken. Hittar du inte standardläge ställ in en förspänning på 5-10mm. De är tillräckligt för att hålla fjädern på plats med stötdämparen helt obelastad. På vissa modeller ställer vi fjäderspänningen på “0” för att uppnå bra komfort över små gupp.

När du ställer in fjäderspänningen finns ofta ett mått för max spänning. Alltså hur mycket du kan dra ihop fjädern. Att dra ihop fjädern till gängorna är slut är ofta för mycket. Står i instruktionsboken och är viktigt att tänka på när du spänner fjädern.

Steg 2: Kontrollera Balataremmen

Ställ därefter skotern på ett plant underlag utan några dolly hjul under skidor eller matta. Ställ in kopplingssystemet (om du har) i ett okopplad neutralt läge.

Steg 3: Kontrollera Viktfördelningen

Ta sedan ett steg bak och kontrollera att boggiskenorna ligger rakt efter marken. Då säkerställer du att vikten är rätt fördelad mellan fram och bak. Om främre delen av boggiskenan är högre och ej har kontakt med marken, betyder de att du ska släppa ut balataremmen. Om bakre delen av boggiskenorna ej har kontakt kan de vara för lite förspänning i framvagnen. Vilket gör att den sätter ihop för mycket fram.

Steg 4: Kontrollera Framvagnens Set-in

Set-in eller “sag” är hur mycket fjädringen sätter ihop utan förare på skotern. Vad som är rätt beror på vilken skotermodell, runt 20% brukar vara rätt. Hur du ska mäta beror på typ av chassi och design. Du kan kontrollera set-in på följande sätt;

 1. Lyft skotern fram i bågen tills framfjädringen är fullt utsläppt, men lyft inte skotern så att den lättar från marken.
 2. Mät avstånden från bågen till marken (A).
 3. Släpp sedan ner fronten igen och tryck ner för att trycka ihop framvagnen. Släpp sedan och låt den fjädra upp av sin egen vikt. Mät avstånden från bågen igen ner till marken (B).
 4. Dra av mått B från mått A. Skillnaden (A – B = set-in) ska då vara 20% eller de som rekommenderas för din skoter. Stämmer de inte justera fjäderspänning.

Steg 5: Ställ in Boggins Fria Höjd

Lyft upp skotern helt bak och sätt ner den försiktigt, låt boggin sätta ihop av egen vikt. Finns inget speciellt mått eller sätt att mäta en korrekt fri höjd på boggin. Friktion spelar en avgörande roll och är anledningen till varför boggin inte svarar direkt du trycker ner den. Boggin ska inte heller gå upp till fullt ut fjädrat läge när du släpper. Istället för att mäta höjden kan du läsa av boggins kopplingsfunktion för den fria höjden.

Steg 6: Ställ in Boggins Belastade Höjd

Belastad höjd eller `race sag´ är hur mycket boggin sätter ihop när du sitter på skotern med full utrustning. Sätt dig först på skotern och kontrollera att boggins kopplingsfunktion är centrerad. Läget mellan helt ut fjädrad och den punkt boggin känns hårdare när du trycker ihop den. Du justerar boggins fjädrar bak för rätt höjd. Med rätt höjd inställ känns bakre delen av skotern rätt balanserad med framvagnen.

En del boggisystem har en rekommenderat `race sag´ från tillverkaren. Brukar stå i instruktionsboken eller manual för fjädringsjustering.

Videotips: Fjädringsjustering på Snöskoter från SnowTrax Television.

Tips för felsökning

Här finns förslag på lösningar om du upplever dålig komfort eller väghållning. När du justerar fjädringen, gör små förändringar och bara en justering i taget. Ofta räcker de inte med en förändring för att lösa ett problem, utan flera små justeringar krävs för att uppnå bästa resultat. Fjädringsjustering är ofta en kompromiss. Exempelvis en skoter som är inställd för max viktförskjutning för bästa acceleration kommer inte fungerar optimalt efter kurviga leder. Den kommer att understyra när du kör fort genom kurvorna.

Att tänka på; väghållning på en snöskoter som flyger fram efter leden kontrolleras mest av inställning på framvagnen, centrum stötdämparen och balataremmarna. Komforten avgörs till stor del av bakre stötdämparen. Många problem nedan kan orsakas av att balansen och rätt höjd på snöskotern inte är injusterad.

Felsökningsguide Justera Fjädring Snöskoter

ProblemLösning
Framvagnen jagar spår hela tiden när du kör rakt fram och är tungstyrd

För mycket vikt på skidorna. Ofta får man problemet efter justering i boggin, eftersom t.ex hårdare fjäderspänning bak kommer att överföra vikt till framvagnen. Prova släpp ut balataremmen eller öka förspänningen på centrumfjädern (för mycket förspänning kan ge dåligt komfort).

Andra möjliga lösningar – reducera fjäderspänningen på bakre stötdämparen. Reducera fjäderspänning på fram stötdämparna. Kan även orsakas om du har för mycket koromant i styrstålen. Styrstål med dubbelstål är även en lösning för att få framvagnen “lugnare”. I vissa fall kan även mera fjäderspänning bak vara en lösning genom att höja boggin från kopplingsstoppen vilket reducerar vikten på skidorna.

Skotern understyrd vid kurvtagningJustera för mera vikt på skidorna. Minska fjäderspänningen på centrum stötdämparen. Korta balataremmen. Öka fjäderspänningen på fram stötdämparna. Kontrollera även att du har koromant kvar på styrstålen. Vid dubbad matta är de ett tecken på att du behöver styrstål med mera koromant.
Skoter går upp på en skida vid kurvtagningTesta att sänka skotern fram för att få tyngdpunkten lägre. Dom flesta situationer när skotern tippar upp kan orsakas av att du spänt fjädrar för att motverkar genomslag. Reducera fjäderspänningen fram. Ett känt problem på tidiga Yamaha 4T där man installerade kraftigare krängningshämmare för bättre väghållning.
Framvagnen bottnat för lättFör lite fjäderspänning fram, klickjustering för kompression ställt för lågt eller stötdämpare som är i behov av service. Öka förspänningen, montera hårdare fjädrar, justera för mer kompression eller renovera stötdämparna.
Dålig komfort i framvagnen över små guppFör mycket fjäderspänning, för hårda fjädrar eller oljan är kontaminerad i stötdämparna. Kontrollera och minska förspänningen, montera mjukare fjädrar eller renovera stötdämparna. Kalibrera om stötdämparen.
Framvagn som studsar över guppenStötdämpare som är helt slut. Renovera stötdämparna eller om dom inte går att renovera ersätt med nya.
Vid lyft bak fjädrar boggin ut för lätt och sätter ihop för mycketEn av dom vanligaste orsakerna till att boggin sätter ihop för mycket är baserat på geometrin. T.ex att balataremmen är ihopdragen eller att skotern ej står plant. Du kan tro att stötdämparen havererat vilket ofta inte är fallet (även om en ny stötdämpare skulle göra skillnad). Problemet är vanligtvis att höjden inte är rätt justerad från början.
Boggin bottnar för lättFör lite fjäderspänning bak, klickjustering för kompression ställt för lågt eller stötdämpare som är i behov av service. Öka förspänningen, montera hårdare fjädrar, justera för mer kompression eller renovera stötdämparna.
Boggin studsar över gupp, känns som bara en fjäderStötdämpare som är helt slut eller nitrogen har läkt ut och/eller den är tom på olja. Renovera stötdämparen eller ersätt med ny.
Dålig komfort i boggin över små gupp.

För mycket fjäderspänning på centrum och/eller bakre stötdämparen, för hård klickerjustering på returdämpning, kontaminerad olja i stötdämparen, krokiga stag eller annat skadat i boggin eller kopplad boggin som är felinställd.

Prova först att minska fjäderspänning på stötdämparen eller montera mjukare fjäder. Renovera stötdämparen. Kontrollera och smörj boggi. Justera höjden på boggin rätt efter aktuell förarvikt för att kopplingsfunktionen ska fungera korrekt. En boggi där man ställt fjädern för mjukt kan koppla direkt man sitter på skotern, vilket ger dålig komfort.

Spårkänslig vid inbromsning och dålig prestanda i lössnö

För hård fjäderspänning på centrumstötdämparen.

Försök att åka med mjuk fjäderinställning på centrum. I djupare snö kommer skotern då att vara snabbare. Om centrumfjädern är ställt för hårt, blir mattans vinkel fram för brant. Vilket hindrar skotern från att “plana ut” och kan gör att du tappar upp mot 10kmh i toppfart. Förutom att försämra prestandan, kan de även orsakar att skotern blir spårkänslig och dyker vid inbromsning eftersom mattan får mindre kontakt med snön. Skotern känns väldigt kort.

En hårdare inställning på centrum fungerar bra vid två tillfällen: vårkörning i tung snö och klättring på hårdpackad snö. Då blir viktförskjutningen bak snabbare.

Stötdämparna

Skoterns stötdämpare absorberar energin från guppen och har beroende på typ, justeringsmöjligheter för att anpassas till förare och körstil. I instruktionsboken hittar du beskrivet i detalj hur stötdämparna som sitter på din modell fungerar. En tumregel vid justering är att fjädrarna avgör höjden på skotern och stötdämparna hur den beter sig över guppen.

Moderna chassin av rider forward typ gör att centrum stötdämparen tar emot mycket smällar från guppen. Avgör även fäste och viktförskjutning. Framvagnens stötdämpare avgör hur skotern kränger och är viktiga att ställa in rätt för lössnö och skråkörning.

Justering

Dom enklaste stötdämparna har inga justeringsmöjligheter förutom fjädern. Men har du dyrare stötdämpare finns ofta klickjustering för kompression. Exempelvis bakre SOQI stötdämparen på Yamaha Nytro XTX. Justeringen påverkar mest lågfart och komforten över små gupp.

Mera avancerade stötdämpare har justering för kompression och retur i både hög och lågfart. Yamaha Nytro RTX SE, SR Viper RTX är exempel på modeller med stötdämpare av den typen. Högfart är när stötdämparen komprimeras med hög hastighet, t.ex när du kör ner i ett större gupp i hög hastighet. Högfarts dämpningen kan justeras för att motverka genomslag. Lågfart är en justering när stötdämparen komprimeras med lägre hastighet. Använd den för att justera in bra komfort över små gupp eller för att påverka väghållningen.

justera fjädring qs3

För att göra justering enklare har Fox deras QS3 system. Där har du 3st lägen – Hard, Medium och Soft att välja mellan. Finns även elektronisk justering på dom mera påkostade stötdämparna. Exempelvis Yamaha IQS på Sidewinder LTX för att kunna justera dämpningen från styret. Äldre Apex med Öhlins har även en liknande funktion.

Videotips: Maxsled.com beskriver inställning av fjädring på en Yamaha Nytro.

Omshimsning

När de inte räcker med klickerjustering kan en omkalibrering av stötdämparen vara nödvändigt. Genom att modifiera shimsstacken går de att modifiera kompression och returdämpning. Många skoterägare upplever på vissa modeller att stötdämparna känns hård över smågupp i låg hastighet, men fortfarande bottnar för lätt i hög hastighet och i g-gupp. Genom en omshimsning går de att modifiera och förbättra upplevelsen bakom styret.

Du kan läsa angående omshimsning till Yamaha modeller här [Stötdämpare Renovering & Service].

Renovering

En viktigt del som tyvärr alltför många skoterägare glömmer bort är att renovera stötdämparna. Oljan bryts ner med tiden av föroreningar och kondens och måste fräschas upp inom vissa intervaller för att göra sitt jobb. Dom flesta nyare skotermodeller har stötdämpare som är renoveringsbara.

Här kan du läsa vilka intervaller jag rekommenderar för renovering [Renovering Stötdämpare].

Slutsats

Upplever du problem med fjädringen och stötdämparna på din skoter? Följ guiden ovan för att först av allt ställa in fjädringen i ett neutralt läge för din förarvikt. Finjustera därefter för att uppnå dom egenskaper du önskar. Slutligen glöm inte bort stötdämparna. Renovera vid intervaller för att säkerställa bästa prestanda.

Är de några frågor gällande att ställa in fjädringen på din skoter eller stötdämpare, tveka inte att skriva en rad nedan.

Lycka till!

Källa till artikeln [How To: Adjusting Snowmobile Suspension For Sharper Handling, Better Ride].

Foto av författare

Kristofer Nilsson

info@knracing.se

Inbiten Yamahafantast som jobbat med optimering av snöskotrar i över 30år. Gillar att fördjupa sig i variatorer och olika former av optimering.

6 svar på ”How-to: Justera Fjädring Snöskoter”

 1. Hej.
  Har en sidewinder xtx le 2017. Köpte den förra året och gått ca 450 mil nu.
  Den känns mjuk i bak i fjädringen och boggien när jag satte dit en extra dyna så var den väldigt mjuk och sjönk ner nästan i botten när jag hade passagerare på?
  eftersom det inte finns några fjädrar på denna att spänna och jag har max tryck på 150psi i dämparen, så undrar jag varför? och någon sa till mig att om gasen läckt ur så blir dom så? för åka själv är inga problem fast man känner när man drar på att den sjunker ihop bak?
  Är det bara att skicka in dom på renovering? Eller ska jag skaffa nya dämpare i boggien?

  Mvh. Tor

  Svara
  • Hej! Gissar att den blir så eftersom den inte är tänkt att åka två på från början. Men läcker stötdämparen och den har gått sedan 2017 utan renovering, skulle jag rekommendera att skicka in den för service och nya tätningar. Mvh Kristofer

   Svara
 2. Hej!

  Släkten har en Yamaha VK 540 V som är köpt begagnad men inte körts så mycket.
  Vi använder den enbart ca 1-2 veckor om året för att transportera packning på en släde upp till en stuga, samt hämta vatten osv.. Har därför inte jättemycket erfarenhet av skotermek, men däremot mycket båt, husfix osv. Bakfjädringen har hela tiden känts som att den “bottnar” när man är fler än en på skotern nästan t.o.m när man bara står still, det är däremot inga problem när man är själv på den eller när den drar tung last. Är den bara slappt inställd eller trasig? och hur bör jag gå till väga för att justera/ åtgärda det?

  MVH Viktor

  Svara
 3. Hej köpte en Yamaha nytro x-ride som har ett extremt skidtryck går knappt och styra när det är tung snö samt att den inte lyfter skidorna vid gaspådrag och om du hoppar med den så dyker den i luften. Främre balatorrem är släppt allt som går och bakre är på hål två från topp. Vad kan man göra?
  Mvh Johan

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.