Grunderna i Variatorjustering – Sekundärvariatorn

Allt började med en stor passion för snöskotrar och optimering. Sedan 1996 hjälper vi skoterägare att få ut den bästa prestandan med rätt produkter efter dina specifika önskemål.

Variatorjustering Sekundärvariatorn

Variatorjustering Sekundärvariatorn

När du ska justera in och optimera variatorerna är de viktigt att veta hur och vilken variator du ska justera. För att uppnå önskad förändring. De här är andra delen i en bloggserie som handlar om grunderna och fokuserar på variatorjustering sekundärvariatorn (läs om primärvariatorn här). Oavsett om du tänker finjustera in ett variatorkitt eller börja från början med justerbara vikter, finns de en tumregler du ska känna till;

  • Vill du öka eller minska shiftvarvtalet eller inslagsvarv, jobba med primärvariatorn.
  • Vill du förbättra backshift eller effektivitet, jobba med sekundärvariatorn.

Sekundärvariatorn

Sekundärvariatorn sitter på axeln från kedjehuset och består av en vridmomentsavkännare (helix) och en fjäder. Huvudsakliga funktionen är att hålla remtrycket tillräckligt högt så att all effekt kan överföras.

Remtryck avgör även den naturliga effektförlusten. Desto högre remtryck som krävs – desto högre effektförlust.

Den känner hela tiden skillnaden i vridmoment mellan motor och drivmatta. Går de tyngre för skotern (djupsnö, backe och liknande) kommer sekundärvariatorn tvinga ihop skivorna och växla ner variatorn till en lägre växel, för att hålla varvtalet uppe. Likadant, om du accelererar max och har bra fäste kommer sekundärvariator/helixen känna av vridmomentsökningen och hålla ihop skivorna från början. Annars skulle den helt enkelt växla upp för snabbt och belasta motorn för mycket. Vilket skulle resultera i sämre acceleration och prestanda.

Motsatsen, kommer du ut på en sjö med hård skare eller is där de går väldigt lätt kommer variatorn att känna av detta, öppna skivorna och lägga i en hög växel tidigt.

Här finns mer info angående Backshift = Nedväxling.

Helix

yamaha sekundärhelix

Helixen är en vridmomentsavkännare som känner motorn och mattans vridmoment via sekundäraxeln. Helixar finns i olika vinklar för att uppnå olika egenskaper. Du kan använda helixen för att uppnå rätt balans mellan remtryck och uppväxling/nerväxling. Eller för att eliminera övervarv från start och i övrigt för finjustering.

  • En brantare helix (högre gradtal) ger lägre remtryck, gör att skivorna öppnar snabbare och ger inte lika snabb nerväxling.
  • En mindre brant helix (lågt gradtal) ger högre remtryck, gör att skivorna inte öppnar lika fort och har bättre snabbare backshift/respons.
Sekundärvariator Helix kraft

I bilden ovan, kan du se skillnaden mellan två olika raka helixar vad gäller remtryck genom växlingsregistret. Notera att remtrycket är som högst vid lägsta växel och sjunker när variatorn växlar upp. Helixar finns i olika vinklar och utföranden. Rak vinkel, flerstegs, progressiva/multi-angle och även reversed.

Typer av Helixar

En Multi-Angle helix är designad för att förbättra accelerationen och samtidigt behålla back-shiften. Startvinkeln är högre för att kompensera den stora vridmomentsökningen dom nya tvåtaktsmotorerna och fyrtaktarna har vid lägre varvtal. Allt eftersom varvtalet och hastigheten ökar minskar vinkeln. Resultatet blir att backshiften förbättras där ökningen av vridmomentet inte blir lika högt per rpm.

Helixen kan exempelvis ha vinkel 50/42. De första numret är startvinkeln (de läget som helixen är placerad i när variatorn är stängd) och de andra numret är fullshiftvinkeln. Vinkeln ändras konstant tills den uppnås i högsta växel.

En Reversed helix är tvärtom, från startvinkeln blir helixen istället brantare när den växlar ut. Exempelvis en 35/39 startar på 35 och vid fullshift är gradtalet 39. Funkar ibland bra på turbo maskiner, om du vill uppnå bra respons och få turbon att spoola upp snabbt vid start. När sedan turbotrycket och effekten kommer växlar den upp snabbare på slutet. Helixar kan även användas för finjustering. 1 grad ger som regel en förändring på 100rpm.

Tips: När du laborerar med olika helixar, försöka att hålla dig till samma fabrikat. Alla tillverkare av eftermarknads helixar har sitt sätt att fräsa vinklarna. Exempelvis en 45/39 från tillverkare X växlar inte exakt lika som en 45/39 från fabrikat Y.

Här finns mer info gällande Helix vs Sekundärfjäder.


Prenumerera på vårt nyhetsbrev för tips om skoteroptimering, how-to´s, nyheter och erbjudanden direkt till din inkorg:


Sekundärfjäder

yamaha variatorfjäder sekundärvariator

Sekundärfjädern håller remtrycket tillräckligt högt (speciellt initialt) för att inte variatorremmen ska slira och trycker ihop skivorna vid nerväxling. Fjädrar finns i olika varianter med olika sidotryck och rate. Byter man till en brantare mera aggressiv helix kan man ibland behöva en fjäder med högre sidotryck.

Du uppnår högst effektivitet genom att köra fjäderspänningen i (eller i närheten av) standardläge. Använd inte sekundärfjädern som ett sätt att höja eller sänka shiftvarven, vilket många tyvärr gör. Justera fjäderspänning för att anpassa till olika fören eller för att uppnå rätt sidotryck och backshift. Ökar du fjäderspänningen för att höja varvtalen, blir effekten oftast en tillfällig ökning, mera värme, högre slitage på bussningar och lägre effektivitet.

Sidotryck/Remtryck = Värme.

Hårdare sekundärfjädrar skapar ibland för mycket värme. Ledtråd – När skotern varvar men du saknar ”finish” toppfart, kan ibland fjädern vara för hård. Prova minska spänningen eller prova brantare helix. Avvägning är – hur snabbt den växlar upp och fortfarande håller en låg remtemperatur.

Hårdare fjädrar gör att variatorn växlar ner snabbare. Kan ibland vara bra vid hillclimb/lössnö körning. När skotern tappar belastningen på mattan (hopp etc) kommer den snabbare upp i varv när du går på gasen. Problem med superhårda fjädrar är att dom sliter ut delar i variatorn snabbare. Skapar mera värme vilket leder till försämrad effektivitet och prestanda. Du märker ofta genom dålig finish/topprestanda. Beror på att fjädern nyper remmen för hårt.

Roller konvertering

På eftermarknaden finns kitt för att konvertera YVX sekundärvariatorn från plastklackar (som förlitar sig helt på friktion) till rullar som går mot helixen. Som bl.a nya Yamaha Sidewinder sekundärvariatorn har. Genom att eliminerar friktion får du en variator som växlar snabbare upp/ner och höjer effektiviteten – resultatet blir mera hp ner till mattan. Läs mer Roller Kitt till Yamaha här.

Slideshow Variatorjustering

Kolla in vår slideshow som innehåller grunderna. Perfekt att ladda ner till din mobil!

Sammanfattning

De var information om sekundärvariatorns funktion på din skoter. Vill du läsa om primärvariatorn kolla in [Grunderna i variatorjustering – primärvariatorn]. Glöm inte att kommentera nedan vid frågor eller synpunkter. Dela gärna artikeln i sociala medier med dina skotervänner 🙂

Vilka typer av helixar har du testat på din skoter, vad fungerade bäst?

Notering: Artikeln publicerades ursprungligen Jan 2015 och har uppdaterats med nytt innehåll Aug 2017. 

Läs mer om Variatorjustering – Besök Lästips Variatorjustering Snöskoter.

Foto av författare

Kristofer Nilsson

info@knracing.se

Inbiten Yamahafantast som jobbat med optimering av snöskotrar i över 25år. Gillar att fördjupa sig i variatorjustering och olika lösningar.

18 svar på ”Grunderna i Variatorjustering – Sekundärvariatorn”

  1. Hej
    Har en moppe bil som min dotter kör.En jdm titan -02 Har gått 1200 mil.
    Där är oljud i variatorn. När jag pallar upp den och gasar blir det ett susande ljud och när jag släpper gasen vill det skramla till. Kan det hjälpa att byta glidklackar?Eller vet du annars vad det kan vara.
    Mvh Magnus

    Svara
  2. Hej Kristoffer!
    Behöver lite vägledning.
    Jag har en underbar Polaris Indy 500 classic 1994.
    El-start, backväxel och 74 vattenkylda hästar under huven.
    Skotern är inte långt från nyskick.
    Mitt aber, är att jag inte gillar, kan inte acceptera att motor måste varva upp i nästa 4000rpm, innan variatorn drar och kommer igång? Visst, Polaris skapade en grund för racing, skapade varv-villiga motorer, men så vill jag inte ha det. Åtgärd, vikta om primärvariatorn.
    Ja, men hur mycket? Hur många gram i extra vikt, krävs ? Det borde ju finnas en effektkurva, där olika vikter skapar olika förutsättningar? Oavsett skotermodeller faktiskt..
    Jag ponerar följande. Vikterna väger t.ex 40gr/st orginal. Om jag ökar följer en aproximering, bör jag uppnå målet med 8-10 gram extra. Är jag på rätt väg?

    Svara
    • Hej Stefan!

      Låter väl inte helt otroligt att den ligger kring 4000rpm från fabrik på en mindre motor, men jag kan ha fel. Om du tyngre på vikterna med 8-10gram kommer inslagsvarvet att sjunka, men de kommer även att sänka växlingsvarvtalet och motorn kommer inte att orka. Kommer att bli alldeles för tungt. Bästa lösningen för att sänka inslaget är byta primärfjäder till en med lägre inslagstryck än den du har nu.

      /Kristofer

      Svara
  3. Hej
    Har en Lynx ranger LTC från 2003 som jag är väldigt nöjd med men tycker att den beter sig lite märkligt när man är och kör efter skogsleder på krypfarter. När man trycker på gasen känns det som att den ligger på för hög växel och orkas som inte med att dra iväg, men efter en liten stund så tvärsticker den men en jäkla fart. Inte så lätt att vara ute med familjen och finåka! Kan det vara nått med backshift som skall justeras?

    Svara
    • Hej Robin,

      Testa byt variatorrem och kontrollera sträckningen. Kan även vara variatorn som är sliten och är i behov av service. Har skrivit en del om service och andra tips här i bloggen.

      /Kristofer

      Svara
      • Mycket tack för svar!
        Men så upptäcker jag, idag problemets ena del. När motor går ner på tomgång, så börjar det skrammla. Fasen, är nållagret i botten på primärvariatorn på gång att ge upp? Lite gas och ljudet försvann..
        Till min häpnad, hade inre tallriken på sekundärvariatorn spruckit!!?? I en helt rund cirkel, från axeln, ca. 3 cm, runt om… Har aldrig varit med om detta. Revan i sprickan har käkat upp variatorremmen på, insidan och på nästan nolltid.
        Blev inte lite paff här. Så, plocka ner, svetsa och balansera upp.

        Så det kan gå…..

        Svara
  4. Hej
    Har en Polaris 600 touring 2000. Brände lite rem häromdagen. Kom iväg sedan och på sjön så tog remmen helt slut, Bytte men fattade tydligen inte (nybörjare) att den bakre variatorn inte släppte ner remmen. Den började gå ryckigt. Låg och drog så att klackarna på remmen rök fläckvis. Kan/ska man smörja bakre variatorn på något sätt? Någon sa att man skulle dra isär den eller vrida och dra så den öppnade!? Tips på detta? Krävs något specialverktyg?

    Svara
  5. Hej har en polaris 600 IQ widetrack2010 som gått 140 mil när man ska vända motorn för att backa eller framåt så får jag hålla i bromshandtaget annars smäller det så hårt någonstans trodde första att det var lådan men nu är jag säker att det är sekundär variatorn. Vad göra tacksam för tips mvh Rolf

    Svara
  6. Tja jag har en viper mtx 153″ från 2016, och jag tycker den ligger på för låga varv. ca 8200 som max och lägre i djupsnö, tycker inte den får upp fart i lössnön (klättrar inte upp) och undrar om man ska prova spänna på sekundärfjädern? sitter en big venom sekundärfjäder, jag har en gul/gul/gul primärfjäder som inte är monterad om det hjälper?

    Svara
    • Tjena! Att spänna sekundärfjädern för att öka shiftrpm är ej rätt väg att gå. Vad har du för vikter nu? Lätta vikterna eller montera en primärfjäder med högre totaltryck. Alternativet montera ett sett justerbara Heavy Hitter vikter. /Kristofer

      Svara
      • Okej tack, har tyvärr ingen koll på vikterna, tror dem är orginal. jag har en gul-gul-gul fjäder att montera, Men den sänker alltså maxvarvet ytterligare? GRN/YEL/GRN eller PNK/BLU/PNK kanske bör fungera? finns någon tumregel på hur mycket skillnad 116/119kg ger jämfört med 111kg

        Svara
  7. Har en tajt rem på nytro 09 fx mtx
    Orginal remmen ligger tajt klättrar på tomgång
    Sekundär har ja flytande o den ligger inte o drar i sidan dvs klämmer remmen
    Remmen ligger ca 2 mm över sek skivan
    Kan helix glidklackar få denna effekten o ska bytas så ja får en större spel mellan skivor i sekundär o ja får lite glapp I remmen

    Svara
  8. Hej
    Finns det nån tumregel på vid vilket tryck/varv variatorn slår till? T.ex. jag har en röd fjäder 145/300 som slår till vid c:a 4000 rpm. Om jag vill komma upp till exempelvis 5000 rpm i tillslag vilket tryck behövs då på fjädern? Jag vill behålla maxtrycket på ~300.
    Polaris P85 10MB vikter..

    Svara
  9. Jag har fått ett märkligt fel, som gör mig smått galen!
    Vid fullgas repor driver den på bra en liten stund, sen tappar den helt orken och det känns som den får på tok för hög växel.
    Rengjort variatorn och sekundären. Inget ser direkt slitet ut

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.