c/o Kristofer Nilsson, Knaftvägen 82 C, 92134, Lycksele, SWEDEN
070-5568634

Grunderna i Variatorjustering – Primärvariatorn

Variatorjustering Primärvariatorn

Variatorjustering primärvariatorn

När du ska justera in och optimera variatorerna är de viktigt att veta hur och vilken variator du ska justera. För att uppnå önskad förändring. De här är första delen i en bloggserie som handlar om grunderna och fokuserar på variatorjustering primärvariatorn eller motorvariatorn. Oavsett om du tänker finjustera in ett variatorkitt eller börja från början med justerbara vikter, finns de en tumregler du ska känna till;

  • Vill du öka eller minska shiftvarvtalet eller inslagsvarv, jobba med primärvariatorn.
  • Vill du förbättra backshift eller effektivitet, jobba med sekundärvariatorn.

Primärvariatorns Komponenter

Primärvariatorn som sitter på motorn är varvtalsstyrd och kontrollerar inslag samt växlingsvarvtalet. Justeringskomponenter på dom flesta fabrikat är följande;

  1. Primärfjädern
  2. Shims till Primärfjäder
  3. Vikter (vikt & profil)
  4. Rullar

Primärfjädern

variatorfjäder

Finns i många varianter med olika inslagstryck och totaltryck både från oem tillverkaren och på eftermarknaden.

Inslagstryck – Kontrollerar vid vilket varvtal variatorn slår in och greppar remmen. Högre värde = högre inslagsvarvtal.
Totaltryck – Kontrollerar hur mycket kraft som krävs för att trycka ihop variatorskivorna helt till högsta växel. Ett lägre tryck ger en aggressivare uppväxling och ett lägre växlingsvarvtal. Ett högre tryck har motsatt effekt, dvs högre varvtal och mindre aggressiv uppväxling.

Se lista på Yamaha original variatorfjädrar

Variatorfjädern har även ett värde som heter “rate”. Anger hur mycket trycket ökar per mm som fjädern trycks ihop. En fjäder med låg rate kommer att växla upp snabbare och en med hög rate mindre aggressivt. Hittar man inte en fjäder som fungerar bra från tillverkaren, finns de även speciella eftermarknadsfjädrar.

Thunder Products customfjädrar till alla märken


Prenumerera på vårt MailChimp nyhetsbrev för tips om skoteroptimering, how-to´s, nyheter och erbjudanden direkt till din inkorg:


Shimsa variatorfjädern

Variatorjustering primärvariatorn

Man kan även shimsa variatorfjädern för att finjustera varvtalen. Beroende på fjäderns rate, brukar 1mm shims öka varvtalet med ca 100rpm. Shimsning påverkar inslagsvarvet oftast mer än fullshiftvarvtalet. Kring 4-5 mm brukar vara maximalt vad man kan shimsa, är man osäker trycker man ihop variatorn fullt och kollar så att skivorna går ihop.

Tänk på att ifall du använder för många shims kan du råka ut för ´coil bind´. De är när fjäderns spiraler tar stopp mot varandra före variatorn har växlat ut helt. Ett bra alternativ om du letar efter shims är vårt Glide Washer Kitt som har en speciell ytbehandling. Fjädern kan göra ett bättre jobb utan att kärva mot lock och kors.

Variatorvikter

Variatorjustering primärvariatorn

Finns i olika profiler och grundvikter från Yamaha. Dom flesta har 1-3st hål för att du ska kunna förändra vikten, genom att installera olika nitar. Nitarna finns i olika material och vikt från 0.8-4.5gr. En tyngre nit skapar mera centrifugalkraft och gör att vikten växlar aggressivare. Resultatet blir att växlingsvarvtalet sjunker. En lättare nit gör att mindre kraft skapas och kräver högre varvtal för att trycka ihop skivorna. Resultatet blir att växlingsvarvtalet ökar.

Du kan även uppnå olika förändringar i växlingskurvan genom att förändra och flytta vikt (centrum av massan) i olika lägen efter vikten. Gäller dom vikter som har 2-3st hål för nitar. Ändrar du vikten i ett hål närmare viktpinnen, påverkar de mera mot låg och mellanregister. Förändrar du längre ut mot spetsen på vikten, påverkar de mera mellan och toppregistret.

För dig som vill förenkla och slippa byta nitar eller slipa vikter finns justerbara vikter. Då kan du enkelt förändra vikt och flytta massan utan att modifiera.

Läs mer om justerbara Thunder Shift/Heavy Hitter

Variatorrullar

variatorrullar

Kan även användas för att justera hur variatorn växlar. Till Yamaha finns rullar i olika diameter, från 14.5 till 16.5mm.

  • Större rullar ökar inslag och shiftvarvtal. Vikten skapar mindre kraft.
  • Mindre rullar sänker inslag och shiftvarvtal. Vikten skapar mera kraft.

Variatorn växlar aggressivare med mindre rullar. Eftersom samma vikt skapar mera kraft. En annan fördel med mindre rullar är att du i dom flesta falla kan åka med lättare vikter. Som i sin tur även ger snabbare backshift, respons och mindre motorbroms. Behöver du nya rullar eller vill prova en annan diameter, så har vi följande alternativ;

Yamaha original variatorrullar.
Thunder Products eftermarknads rullar

Thunder Products rullarna håller minst lika kvalitet som OEM till ett bättre pris. Finns till Yamaha, TRA och Arctic Cat.

Slideshow Variatorjustering

Kolla in vår slideshow som innehåller grunderna. Perfekt att ladda ner till din mobil så att du har vid behov.

Sammanfattning

De var en genomgång av primärvariatorns funktion på din snöskoter. Vill du läsa om sekundärvariatorn gör du de här [Grunderna i Variatorjustering – Sekundärvariatorn]. Dela gärna artikeln i sociala medier!

Synpunkter på artikeln eller frågor om justering – skriv en kommentar nedan!

Notering: Artikeln publicerades ursprungligen Dec 2014 och har uppdaterats med nytt innehåll Aug 2017. 

Läs mer om Variatorjustering – Besök Lästips Variatorjustering Snöskoter

Relaterade Inlägg

Lämna ett svar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

shares