Brännbergsvägen 29B, 92136, Lycksele, SWEDEN
070-5568634

Grunderna i Variatorjustering – Primärvariatorn

Variatorjustering Primärvariatorn

Variatorjustering primärvariatorn

När du ska justera in och optimera dina variatorer, oavsett om du tänker finjustera in ett variatorkitt eller börja från början med justerbara vikter finns de en tumregler man ska känna till.

  • Vill du öka eller minska shiftvarvtalet eller inslagsvarv så jobba med primärvariatorn.
  • Vill du förbättra backshift eller effektivitet, jobba med sekundärvariatorn.

Primärvariatorn som sitter på motorn är varvtalsstyrd och kontrollerar inslag samt växlingsvarvtalet. Justeringskomponenter på dom flesta fabrikat är följande;

  1. Primärfjädern
  2. Primärfjäder Shims
  3. Vikter (vikt & profil)
  4. Rullar

Primärfjädern

variatorfjäder

Finns i många varianter med olika inslagstryck och totaltryck både från oem tillverkaren och på eftermarknaden.

Inslagstryck – Kontrollerar vid vilket varvtal variatorn slår in och greppar remmen.
Totaltryck – Kontrollerar hur mycket kraft som krävs för att trycka ihop variatorskivorna helt till högsta växel. Ett lägre tryck ger en aggressivare uppväxling och ett lägre växlingsvarvtal. Ett högre tryck har motsatt effekt, dvs högre varvtal och mindre aggressiv uppväxling.

Se lista på Yamaha original variatorfjädrar

Variatorfjädern har även ett värde som heter “rate”. Anger hur mycket trycket ökar per mm som fjädern trycks ihop. En fjäder med låg rate kommer att växla upp snabbare och en med hög rate mindre aggressivt. Hittar man inte en fjäder som fungerar bra från tillverkaren, finns de även speciella eftermarknadsfjädrar.

Thunder Products ett bra utbud av customfjädrar till alla märken


Prenumerera på vårt MailChimp nyhetsbrev för tips om skoteroptimering, how-to´s, nyheter och erbjudanden direkt till din inkorg:


Shimsa variatorfjädern

Variatorjustering primärvariatorn

Man kan även shimsa variatorfjädern för att finjustera varvtalen. Beroende på fjäderns rate, brukar 1mm shims öka varvtalet med ca 100rpm. Shimsning påverkar inslagsvarvet oftast mer än fullshiftvarvtalet. Kring 4-5 mm brukar vara maximalt vad man kan shimsa, är man osäker trycker man ihop variatorn fullt och kollar så att skivorna går ihop.

Har man shimsat för mycket, får man så kallat ´coil bind´. De är när fjäderns spiraler tar stopp mot varandra före variatorn har växlat ut helt. Ett bra alternativ om du letar efter shims, är vårt Glide Washer Kitt som har en speciell ytbehandling. Fjädern kan göra ett bättre jobb, utan att kärva mot lock och kors som normalt uppstår.

Variatorvikter

Variatorjustering primärvariatorn

Finns i olika profiler och grundvikter från Yamaha. Dom flesta har 1-3st hål för att du ska kunna förändra vikten, genom att installera olika nitar. Nitarna finns i olika material och vikt från 0.8-4.5gr. Byter och monterar du en tyngre nit, skapas mera centrifugalkraft som gör att vikten växlar aggressivare. Resultatet blir att växlingsvarvtalet sjunker. En lättare nit gör att mindre kraft skapas och kräver högre varvtal för att trycka ihop skivorna, resultatet blir att växlingsvarvtalet ökar.

Du kan även uppnå olika förändringar i växlingskurvan genom att förändra vikten (centrum av massan) i olika lägen efter vikten, gäller dom vikter som har 2-3st hål för nitar. Ändrar man vikten i ett hål närmare viktpinnen, förändrar man mer mot låg och mellanregister. Ändrar man i hål längst ut mot spetsen på vikten, förändrar man mer mot mellan och toppregistret.

För den som vill förenkla och slippa byta nitar eller slipa vikter, finns justerbara vikter. Då kan man enkelt förändra vikt och flytta massan utan att modifiera.

Läs mer om våra justerbara Thunder Shift/Heavy Hitter

Rullar

Kan även dom användas för att justera hur variatorn den växlar. Till Yamaha finns rullar i olika diameter, från 14.5 till 16.5mm.

  • Större rullar ökar inslag och shiftvarvtal, eftersom samma vikten skapar mindre kraft.
  • Mindre rullar sänker inslag och shiftvarvtal, eftersom vikten skapar mera kraft.

Den växlar alltså aggressivare med mindre rullar, då samma vikt skapar mera kraft. En annan fördel med mindre rullar, är att man i dom flesta falla kan man åka med lättare vikter. Som i sin tur även ger snabbare backshift, respons och mindre motorbroms. Behöver man nya rullar eller vill prova en annan diameter, så har vi följande alternativ;

Yamaha original variatorrullar.
Thunder Products eftermarknads rullar

Thunder Products rullarna håller minst samma kvalitet som OEM till ett bättre pris. Finns till Yamaha, TRA och Arctic Cat. Rekommenderas!

Slideshow Variatorjustering

Kolla in vår slideshow som innehåller grunderna. Perfekt att ladda ner till din mobil så att du har vid behov.

Sammanfattning

De var en genomgång av primärvariatorns funbktion på din snöskoter. Vill du läsa om sekundärvariatorn gör du de här [Grunderna i Variatorjustering – Sekundärvariatorn]. Dela gärna artikeln i sociala medier!

Synpunkter på artikeln eller frågor om justering – skriv en kommentar nedan!

Notering: Denna artikel publicerades ursprungligen Dec 2014 och har uppdaterats med nytt innehåll Aug 2017. 

Läs mer om Variatorjustering – Besök Lästips Variatorjustering Snöskoter

Relaterade Inlägg

Lämna ett svar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: