Bästa Tipsen för Rätt Helix till Sidewinder

Allt började med en stor passion för snöskotrar och optimering. Sedan 1996 hjälper vi skoterägare att få ut den bästa prestandan med rätt produkter efter dina specifika önskemål.

Välj Rätt Helix till Sidewinder: Förslag på Vinklar

Helix Sidewinder

Att byta helix är ofta ett enkelt sätt att få bättre prestanda från skotern. Tänker du byta helix på din Yamaha Sidewinder har du säkert funderat på vilken vinkel du ska välja. Du kanske har vårat variatorkitt och vill ta ett steg längre och kombinera med en progressiv helix. Här tänkte jag gå igenom populära vinklar som fungerar bra med referenser från kunder ute i spåret (och utanför).

Gjuten Original Helix

Original helixen på Sidewinder är gjuten och därför inte lika exakt i toleranserna som en billet aluminium helix. Vanligt problem är att alla rullar inte har kontakt med glidytan. Vilket kan orsaka att variatorn börjar kärva. Där är även rullarna i sig en bidragande orsak.

2019> Sidewinder

Från 2019 års Sidewinder har Yamaha förändrat variatorinställning och även helixen på alla modeller förutom MTX. I USA erbjöds alla ägare av Sidewinder 2017-2018 att uppgradera till den nya setupen mot en låg kostnad. Skillnaden är följande;

 • Ny Nit i vikt 4.5gr > 0.85gr (yttre hålet)
 • Ny Helix rak 35 > 35/39 Reversed
 • Ny Sekundärfjäder Gul > Rosa

Nya helixen är något förvirrande. Om du tittar på din 2019 är helixen märkt ‘8KC70’ vilket enligt Yamahas specs är en 37 graders rak. Yamaha har nämligen använt en 37 helix som grund och fräst om den till 35/39 reversed progressiv. För ID finns en märkning på sekundärvariatorns skiva ‘8MA00X’.

sidewinder helix

Här ovan kan du se den omfrästa helixen. Anledningen att använda en 37 helix är att den passar bäst för omfräsning till 35/39. Du känner igen den nya helixen på den omfrästa ytan. Den börjar på 35grader och där ser vi att kanten är vassare längst upp på tornet där materialet frästs bort. Mot mitten på vinkel finns fortfarande den gjutna kanten med radie kvar eftersom vinkeln är nära 37 grader här (inom pilarna på bilden). Mot slutet av vinkeln (högsta växel) har åter material frästs bort när den går mot 39 grader.

sidewinder sekundärvariator

Märkning på 2019års Sidewinder om de sitter den nya reversed helixen.

Vilken helix?

Vilken helix som fungerar bäst på din Sidewinder beror på många faktorer. T.ex övriga komponenter i variatorerna, effektnivå, drevning, vilken terräng du kör i påverkar vilken vinkel som är optimal. Helixen kontrollerar kraften för uppväxling och nedväxling i sekundärvariatorn.

Många Yamaha original vikter har en rak profil och väger mycket. Dom svingar oftast inte tillbaka lika snabbt som vikter med aggressivare profil och behöver mera hjälp från helixen att växla ned. Har du Heavy Hitter vikter med aggressiv profil för att förbättra prestandan måste du matcha vinkeln på helixen. Heavy Hitter kräver oftast en mindre aggressiv helix (lägre vinkel) för att kontrollera uppväxlingen. För att läsa mer om olika variatorvikter se [Variatorvikter Profiler Skillnad].

Dom olika alternativen på helixar vi oftast säljer till Sidewinder är följande;

 1. Rak
 2. Progressiv
 3. Reversed
 4. Overdrive
sidewinder helix

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för tips om skoteroptimering, how-to´s, nyheter och erbjudanden direkt till din inkorg:

Rak (bättre kvalitet)

Många ägare av Sidewinder 2017-2018 byter till en fräst aluminium helix med rak 35 grader. Samma vinkel som original men kvalitén är betydligt bättre och låter sekundärvariatorn fungera bättre. Faktum är att du kommer väldigt långt prestandamässigt med rak 35 graders vinkel för aggressiv ledkörning och backcountry. Fungerar bäst i 9 fall av 10 på alla modeller.

Progressiv

Om du är ute efter snabbare uppväxling och hårdare acceleration kan du montera en progressiv med brantare startvinkel än original. Brantare startvinkel gör att variatorn snabbare växlar upp till högre växel från start. För bra backshift går den sedan steglöst till en lägre vinkel på slutet.

En progressiv helix med högre startvinkel är ett bra val till en modifierad Sidewinder med ‘quick-spool’ mappning. En helix med 2-4 grader högre startvinkel och lägre slutvinkel är ett bra utgångsläge. Dom som kör vårt variatorkitt brukar montera 37/33 eller 39/33.

Jag har en Sidewinder 153″ 2017 som jag provat mycket olika varianter på med varierat resultat. Idag funkar den riktigt bra både på led och bredvid . På min maskin sitter det nu MCX 250hp med en alu burk och ett snorkelkit. Alla grejerna i variatorerna kommer från KN Racing och är av märket Thunder Products. I primären kör jag 68g basvikt som jag viktat upp till 76g och en orange fjäder med tillhörande shims. Sekundären sitter det en helix 39/33 med en tpi fjäder som är ställd 3-2 50 grader. ~Thomas Kaltenbrunner

Reversed

Ett bra val om du kör en standard Sidewinder och vill få bättre respons är en reversed. Där är startvinkeln lägre än original vid start. Effekten blir att den håller emot mer och gör att turbon spoolar upp snabbare. När variatorn växlar upp går den stegvis till en brantare vinkel för bra topprestanda.

Populär vinkel är 33/35. Väljer du en reversed med högre slutvinkel än original (ex 35/39) tänk på att remtrycket blir lägre vid hög växel. Inte kanske optimalt på en MTX om du kör enbart djupsnö och hamnar på hög växel ofta vid låg hastighet. Kan bli svårt att hålla varvtalen i högre hastighet.

Har en sidewinder 137 med Mcx 250 hk och snorkelkit. Har vikter hhy 68g bas. Kör med 911 lock. Fjäder hsy 110 och GW-300 Glide Washer Kit. Sekundärvariatorn där kör jag med fjäder hsy210. Rullarna är bytt till KN racings. Helix har jag kört med en 39/33 men har bytt till en 35/39 reversed, med goda resultat. ~Kenneth Persson

Hur upplevdes skillnaden mellan 39/33 och 35/39?

Den blev rappare med 35/39 växlade på friskt, men fick lätta vikterna för att få toppvarven.

Overdrive Helix

En nyhet för 2024, kolla in den nya overdrive helixen från Thunder Products Clutching. Ger din variator 10% ökad overdrive för bättre topprestanda. Perfekt val om du är ute efter toppfart. Kommer i 35 grader rak vinkel.

För brant Helix

helix sidewinder för brant

Monterar du en för brant helix är enda sättet att kombinerar med en hård sekundärfjäder för att variatorn ska backshifta. Kan verka fungerar om du bara går av/på gasen vid låg hastighet. I dom flesta fall tappar du effektivitet och får mindre hästkrafter till mattan, vilket du speciellt märker på topprestandan.

För brant helix kan även göra att du får dålig backshift. Då menar jag inte respons vid låg hastighet (vilket är lätt fixat med en superhård fjäder). Utan vridmomentsmässig backshift när du kommer upp i hastighet och den inte orkar hålla varvtalen. Spelar ingen roll hur mycket du spänner fjädern eller lättar vikterna, den faller ändå i vissa fall 500-800rpm vid fullgas när de börjar gå tungt.

Om din Sidewinder beter så sig på de viset, montera en helix med lägre gradtal tillsammans med vår Tough Guy fjäder.

Sekundärfjäder

sidewinder tuff guy

Sidewinder funkar bra med en hårdare sekundärfjäder. Inför 2017/2018 kom Thunder Products med Tough Guy Sekundärfjädern till Sidewinder. Går att använda tillsammans med original helixen eller om man byter till eftermarknad. Den högre kompressionen gör att sekundärvariatorn håller emot bättre från början för bättre avfyring. Fjädern får även variatorn att backshifta snabbare. Kör den med förspänning 40 (1-3) eller 50 (2-3).

Vad som skiljer den från t.ex Arctic Cat sekundärfjädrar är att total längden är kortare. Betyder att den inte nyper remmen onödigt hårt i lägsta växel.

En onödigt hård sekundärfjäder kan orsaka förlust i topprestanda. Har hört från kunder som kört tester och tappat ca 20kmh i toppfart när sekundärfjädern blir för hård. En något hårdare sekundärfjäder fungerar oftast bra på Sidewinder, men de gäller att kombinera och stämma av så variatorn inte skapar onödigt högt remtryck.

Sekundärrullar

Yamaha Sidewinder Sekundärvariator Rullar

När Sidewindern kom 2017 var de många som hade problem med rullarna i nya YSR variatorn. Flat-spots var problemet och alla 3st rullar hade inte kontakt med helixen. Då växlar variatorn inte optimalt och sprängda remmar blev ofta resultatet. Yamaha kom senare med bättre rullar vilket var ett steg i rätt riktning. Men fortfarande inte i samma klass som eftermarknadsrullar.

Våra YSR variatorrullar från Thunder Products är tillverkade av ett mycket slitstarkare material, är bredare och har tightare toleranser. Många av våra kunder har kört flera hundra mil och rullarna ser fortfarande ut som nya! Tänker du byta helix är de ett bra tillfälle att även byta till bättre rullar. Då säkerställer du att allt är exakt.

Summering

Vilken vinkel ska jag välja? I tabellen nedan finns rekommendationer för aggressiv ledåkning och backcountry. Åker du 2017-2018 fungerar standard rak 35 grader utmärkt. Byt till en billet helix för bättre kvalitet. Åker du 2019 kortare modeller med 35/39, är byte av helixvinkel av större vikt. Vår erfarenhet av 35/39 är inte de bästa. Svårt att få till en rak shiftkurva, då varvtalen vill sjunka när den växlat upp. Välj en lämplig helix enligt tabellen.

TypVinkelNotering
Reversed33/35, 35/39Snabbt respons från låg växel. Bra till standard maskiner.
Rak35Bättre kvalitet – Fungerar bra för dom flesta kombinationer.
Progressiv37/33, 39/33Snabb uppväxling och bra backshift. Bra val till modifierade maskiner.

Skriv gärna en rad nedan om du är osäker på valet av helix eller har egna erfarenheter av bra kombinationer till Sidewinder. För fler förslag på bättre prestanda kolla in [Sidewinder & Thundercat Performance tips]. Beställ din Sidewinder helix i webbutiken.

Lycka till och kör hårt! 🙂

Notering: Denna artikel publicerades ursprungligen Maj 2018 och har uppdaterats med nytt innehåll April 2024. 

Foto av författare

Kristofer Nilsson

info@knracing.se

Inbiten Yamahafantast som jobbat med optimering av snöskotrar i över 30år. Gillar att fördjupa sig i variatorer och olika former av optimering.

6 svar på ”Bästa Tipsen för Rätt Helix till Sidewinder”

 1. Jag upplever problem med att Sidewindern 153 BTX spränger remmar i tungt före. Jag har sprängt remmar på led och i blötsnö vid klättring.
  Hur ser du på en test med hårdare fjäder och nya rullar. Eller ska man gå på en progressiv helix och heavy hitters?

  Räcker kanske en neddrevning och nya rullar i sekuundären?

  Hälsn. Tomas B
  PS remsträckarverktyget var bara skit dess gängor är paj. Har haft det 15 månader. Reklamation? Såg att deet finnns info nu om att man ska vända det “rätt” väg för att gängorna ska hålla… Finns den i mässing?

  Svara
  • Hej Tomas!

   Vad har du för variatorinställning nu? Nya variatorrullar och våran Tuff Guy fjäder är en klar förbättring när de gäller remproblemen. Skulle även titta på en lämplig billet helix som håller högre kvalitet än original. Är du ute efter progressivare växling så är Heavy Hitter vikterna #1. Då finns även vårt variatorkitt som är komplett med vikter och fjädrar.

   Låter inte bra att gängorna har havererat på sekundärverktyget. Vad du kan göra är att skicka de till oss för kontroll. Då kan jag titta närmare på vad som är skadat och vad som eventuellt går att göra. Maila mig på info@knracing.se så löser vi de. Verktyget finns inte i mässing.

   //Kristofer

   Svara
 2. Hej Kristian! Har du satt ihop något variatorkit för friåkning? Jag kör idag en liten bastard, en SW 2017 XTX 141” som är uppdaterad till 153” 3” powerclaw nerkapad till 66 för att få styva kammar, 36” MTX framvagn och Hurricane 270Superspool. Åker idag ett variatorkit från en av dom mest omtalade i ämnet men känner att de finns mer att hämta då jag inte blir riktigt nöjd hur jag än viktar, spänner/släpper sekundärfjäder. Jag antar att deras kit är mer optimerade för just en MTX med deras drevning kontra min förlängda XTX med 24/50 och 8 kugg drivhjul. Har du något demokit liggande man skulle kunna få prova då de ligger en hel del pengar i att köpa ett kit. Jag hade som ”tur” va att 75% av kittet jag har idag satt monterat vid köp, har endast behövt komplettera med magnetvikter.

  De jag ogillar med kittet främst är att man måste åka så pass tunga vikter ihop med den styva primärfjädern att de blir lite ”sluggerkänsla” på de hela och inte alls den känslan jag vill ha. På TRA tex när jag ställt iordning maskiner för race har jag gått emot strömmen och kört mjukare fjädrar och lättare vikter för att ha en lätt känsla i maskineriet.
  Nu är jag i ett läge där 1 vikt extra längst ut på vikten är skillnaden mellan övervarv och undervarv vilket är frustrerande.

  Helixen är ”hemlig” då inga markeringar finns på den annat än två bokstäver åh en siffra, den går ju rita av och mäta vilken vinkel men tippar på den är brant. och en extremt hård sekundärfjäder.

  Remmarna verkar för övrigt hålla dock är det en setup som är väldigt Av eller På vilket jag egentligen inte är så tjenis med.

  Har du något demokit man skulle kunna låna en helg för att prova? Eller går det trolla med orginal grejer?

  Svara
  • Hej Albin!

   De variatorkitt jag har fungerar även bra som grund för friåkning. Går enkelt att anpassa efter ditt körsätt. Jag har hjälpt många Sidewinder ägare att få till variatorerna, då dom flesta inte alls gillar hur den blir med för brant helix och för hårda fjädrar. Blir av/på och den ligger på ettans växel hela tiden. För att inte tala om effektförlusten när du får upp hastighet.

   Nej jag har inga demokitt att låna ut. Eftersom du ökat effekten kan du inte använda original vikter. Men montera dit original 35 helix med våran tuff guy fjäder så får du en variator som faktiskt växlar. Vårt kitt innehåller den fjädern tillsammans med ny primärfjäder och heavy hitter vikter. Tar igång mycket mjukt och växlar progressivt från start till topp. Dessutom kan du finjustera varvtalen med mycket små steg på vikterna. Ingen risk att de blir som du beskriver, antingen över eller undervarv.

   /Kristofer

   Svara
 3. Har en 2020 LTX GT 137 i standard utförande .Tycker nu det funkar bra med 35/39 helixen och orginalfjädrarna i sek och primär, tappade varv tidigare på toppen men kör nu med HH vikter och med tomt i toppen på vikten och stora bulten i mitten. Ligger runt 8800-8950 rpm under acceleration och utan att tappa varv i toppfart. Men topphastigheten som är runt 180 kmh var även så när den varvade 8600 så topphastigheten verkar inte påverkas så mycket av att den tappar några hundra i varv

  Svara
  • Förstår att du får lätta på vikterna i hål #3 med 35/39 och original primärfjäder. I våra variatorkitt ingår en orange primärfjäder som är mjukare i start och hårdare på slutet än original. Då behöver du inte köra vikterna tom i hål #3. Men huvudsaken de fungerar bra 🙂 /Kristofer

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.