Brännbergsvägen 29B, 92136, Lycksele, SWEDEN
+46 (0)950-10899, (0)70-5568634

Variator Skrammel Yamaha – 3st saker att kontrollera

3st Sätt att få Din Yamaha Variator att Gå Tystare

Variator Skrammel

Hur får jag bort eller minskar på oljudet från min Yamaha primärvariator? De är en vanlig fråga och jag vet själv hur irriterande de kan vara.

Enkelt svar – de är inte så enkelt, eller nästan omöjligt att helt få bort ljudet. Ljudet kommer faktiskt mest från transmissionen och inte från variatorn. Hur mycket de låter beror delvis på fabrikstoleranser, vissa maskiner går nästan helt tyst och andra skramlar mycket på lägre varvtal. Men de finns några enkla saker man kan göra, för att minska skramlet så de inte låter ännu värre.

  1. Se till att variatorn är i bra skick
  2. Montera YXR Primär Slider Kit
  3. Montera o-ringar vid rullpinnar

Variatorns Kondition

Är variatorn i dåligt skick, så skramlar de ännu mer. T.ex om shims och bussningar i vikter är slitna, är risken att de låter ännu mer. Så kontrollera att bussningar, shims och plastklackar ser bra ut. Här finns en bra artikel på hur man kontrollerar och renoverar sin variator.

yamaha primärvariator
Yamaha YXR primärvariator

Vi har samtliga reservdelar för att du ska kunna fixa din variator. Behöver du reservdelar till variatorn så finns de här.

YXR Primärvariator Slider Kitt

Yamaha kom med detta kitt 2005 som skulle installeras på RS Vector/Rage, för att minska oljudet och ta bort eventuellt spel mellan korset och rörliga skivan. De här kittet sitter monterat från fabrik på nyare Yamaha. Men har du en äldre så rekommenderar vi att man installerar detta när man servar variatorn.

Läs mer om YXR Slider Kittet på vår hemsida.

O-Ringar Vid Rullpinnar

En del brukar även montera o-ringar på bägge sidor av rullpinnarna, så att dom inte slår fram och tillbaka mot korset speciellt vid lägre varvtal. Dom saknar låsskruvar som viktpinnarna gör. Jag har inte testat detta själv, men visst kan de bidra till att minska på ljudet.

Sammanfattning

Så de står klart att de är svårt att eliminerar skramlet helt, vissa modeller låter mer än andra och de beror helt enkelt på fabrikstoleranser. Men kolla dessa 3st saker först så att de inte låter ännu värre. Finns även en annan möjlig lösning om inget hjälper. Vet att en del testat loctite på splinsen på vevaxeln, så man får bort spelet mellan vevaxeln och den del som variatorn sitter fast i.

Någon som testat detta? Om du har provat, skriv en rad nedan i kommentarerna. Glöm inte att prenumerera på vår blogg!

Relaterade Inlägg

Jag köpte en vector -05 turbo. Men den går sämre än en skido elan
Vad kan va fel.
0768049758
Mvh janne

Tjena Janne!

Lät inte bra alls. Om du misstänker de beror på variatorn eller liknande, skicka mig ett mail på info@knracing.se så kan vi gå igenom vad du har för inställning nu.

/Kristofer

Lämna ett svar


%d bloggare gillar detta: