Brännbergsvägen 29B, 92136, Lycksele, SWEDEN
+46 (0)950-10899, (0)70-5568634

Installera Variatorkitt

Installera Variatorkitt på din Snöskoter

installera variatorkitt

Här tänkte vi sammanfatta dom vanligaste frågorna vi får när de gäller installation av variatorkitt från oss på din Yamaha skoter.

Först, varför ska jag montera ett variatorkitt?

Det som gör störst skillnad prestandamässigt på din skoter är att optimera variatorerna. Från fabriken kalibreras skotrarna för att fungera acceptabelt under alla tänkbara situationer.

Med våra kitt får du en inställning som växlar på snabbare/mera progressivt från botten upp till topp, där man ser till att max effekt varvtalet utnyttjas. Backshiften förbättras samtidigt, dvs nerväxling/respons när du kör genom en kurva eller i djupsnö och släpper gasen och tar om. Från den aggressivare uppväxlingen (även beroende på hur man ställt in variatorvikterna) sänker man även normalt varvtalen vid lugn körning, vilket även ger lägre bränsleförbrukning.

Har man modifierat sin skoter och ökat effekten, så är de ett måste att justera om variatorerna för att dra nytta av den extra hp man fått.

Behöver man tänka på något speciellt före installation?

Kontrollera bara så att variatorer och rem är i bra skick. Ingen idé att uppgradera variatorerna om bussningar etc är dåliga. Här kan du läsa om variatorrenovering om du behöver fräscha upp din variator samtidigt.

Behöver man några specialverktyg?

Nej man behöver inga specialverktyg och allting kan återställas till original.

Kommer vikterna inställda av er?

Ja, vi skruvar som regel in en grundinställning i vikterna som man använder som utgångsläge. Beroende på om man har några speciella modifieringar man gjort själv, så behöver man ibland finjustera de sista så att varvtalet blir rätt (en massa faktorer spelar in här som förarvikt, fabrikstoleranser, före osv). Kör skotern några fullgasrepor och kontrollera vad varvtalet hamnar på.

Notera: dom bultar vi skruvat dit har ingen loctite.  När man hittat en inställning man är nöjd med, använd loctite enl manual som medföljer vikterna.

Shiftvarvtalet stämmer inte, den varvar för mycket eller för lite. Vad ska jag göra?

Då behöver man justera vikterna (grunderna justering primärvariatorn).

  • Varvar den för mycket = tyng på vikterna för att sänka varvtalet.
  • Varvar den för lite  = lätta vikterna för att höja varvtalet.

Exempel,

Inställning från oss på dina nya Heavy Hitter vikter:

Hål#1 – 1st 1/2″ insex
Hål#2 – 1st 3/8″ Stål bult
Hål#3 – 1st 3/8″ Stål bult

Om din skoter då varvar för mycket på toppen när farten ökar. Mot rekommenderade 8600-8800rpm, kanske din skoter ligger på 9100rpm. Då kan man t.ex bestyck om vikterna enl följande;

Hål#1 – 1st 1/2″ insex
Hål#2 – 1st 3/8″ Stål bult
Hål#3 – 1st 7/16″ Stål bult (alternativt

1st 3/8″ Stål bult + 1st tjock bricka)

Om fallet är tvärtom – den varvar för lite lättar man på vikterna. Byt ut 3/8″ stålbult mot en 3/8″ aluminium bult.

Hur mycket brickor kan jag montera under varje bult på Heavy Hitter vikterna?

De är faktiskt något som många missar.Där gäller MAX tjocklek på .090″ – t.ex 2st tunna och 1st tjock bricka. Vid fler brickor än så blir de för lite gängor som håller fast bulten. Man vill inte att en bult ska lossna vid 9000rpm!

Följer de med några instruktioner?

Ja de medföljer anvisning hur man ska ställa in delarna och sedan medföljer Thunder Products manual med Heavy Hitter vikterna. Den rekommenderar vi att man läser igenom noga, så att man vet hur allt fungerar.

Hur ska man montera shimsen som ingår?

Glide Washer Kittet som ingår innehåller 5st shims. 2st är gråfärgade och har en speciell ytbeläggning/smörjning, dom två ska monteras på var sida om fjädern. Dom andra tre är extra för finjustering av inslags och shiftrpm. Beroende på vilken rate primärfjäderna har, gör varje shims ca 50rpm förändringar av varvtalet.

Sammanfattning

Är de några andra frågor du har gällande installation eller injustering? Tveka inte att kommentera nedan och glöm inte att prenumerera på vår blogg. Dela gärna artikeln på sociala media om du tycker att den var intressant. Tack på förhand!

Relaterade Inlägg

Lämna ett svar


%d bloggare gillar detta: