Brännbergsvägen 29B, 92136, Lycksele, SWEDEN
+46 (0)950-10899, (0)70-5568634

Arctic Cat Primärvariator Problem

Få din Arctic Cat primärvariator att fungera bättre!

arctic cat variatorlock

Arctic Cat ägare har du funderat på följande

Titta på original lockbussningen på bilden ovan, som du ser har den knappt kontakt med axeln i lägsta växeln! Bulten som håller variatorn är försänkt in i variatorn. Vi gissar att fabriken gjort så pga utrymme till sidokåpan på vissa nyare modeller? Detta resulterar i att variatorn binder och kärvar hela tiden den ska börja växla upp. Eftersom de är just vid inslaget som locket behöver mest support för att inte kärva.

Lösningen kanske fungerar hyfsat när bussningen i locket är helt ny. Men den slits ut väldigt fort och därefter går de bara utför. Kanske de är just detta som även sliter ut bussningar i rullar och vikter på kort tid? Tar man sedan hög effekt som t.ex 150-160hp twins, 1000cc twins och 1100cc turbo 4T så blir de ännu mer kritiskt att linjering och support är bästa tänkbara. Sen finns de andra kvalitetsproblem, alla modeller från 2010 och nyare har nämligen Kina tillverkade primärvariatorer. Prio ett när de gäller att optimera och få sina variatorer att växla så bra som möjligt, är att hålla skivor parallella och raka. Ser de ut som på bilden, förstår man att de ej fungerar bra.

Hur ska man då åtgärda problemen med Arctic Cat primärvariatorn? De är här Thunder Products kommer in med sina smarta lösningar!

ABC Kit (Additional Bearing Contact)

Först så har vi deras ABC Kitt. Består av en ny längre bult tillsammans med en “förlängnings” hylsa. För fullt stöd till bussningen och som bonus har den även en inbyggd remjusterare. ABC Kittet ger dig 400% ökad lagerkontakt mot variatorlocket.

arctic cat variatorlock

Mer info om ABC kittet.

911 Response Variatorlock

arctic cat variatorlock

För större motorer som kräver ännu mer support (och för att förbättra ytterligare på en mindre motor) så är ett 911 response variatorlock de optimala. De är ett mycket kraftigt variatorlock med en stor överdimensionerad bussning (+250%). Kommer att hålla skivorna i en perfekt inställning hela tiden. Som i sin tur eliminerar att variatorn binder och producerar snabb, mjuk och konstant upp och nerväxling. Vid installation av 911 locket monterar man en hylsa över axeln vid locket. Så du kan använda en större diameter på lockbussningen.

Mer info om 911 variatorlocket.

911 Response Variatorlock eller ABC Kitt?

Många frågar oss vad man ska välja, 911 locket eller ABC kittet. Några av fördelarna från 911 locket, är att man förstärker hela variatorn vilket tar bort flex vid belastning.  Den växlar även mjukare eftersom man får en ny kraftigare lockbussning i oljebrons. Som har större diameter och aldrig kommer att kärva som original fiberbussningen gör. Så åker du 600cc och uppåt, rekommenderar vi 911 locket. Desto större motor man har, desto större blir skillnaden.

Kontrollera era variatorer

Så kör du en Arctic Cat, glöm inte bort att ta en titt på din primärvariator och kontrollera skicket. För som dom flesta vet, en stor del av skoterns prestanda avgörs av variatorernas effektivitet och skick. Behöver du nya bussningar till rullar, lock, nya glidklackar eller liknande så har vi även detta – Arctic Cat variator reservdelar på vår hemsida.

Tveka inte att kommentera nedan vid funderingar och glöm inte att prenumerera på vår blogg. Dela gärna artikeln på sociala media med dina vänner som kör Arctic Cat!

Relaterade Inlägg

Lämna ett svar


%d bloggare gillar detta: